Ce trebuie sa consumam ca sa ne intarim sistemul imunitar?

By on March 9, 2018
sistemul imunitar

Sistemul imunitar are un rol decisiv in starea noastra generala de sanatate. Este un fel de sistem de “aparare” impotriva tuturor bacteriilor, virusilor, bolilor care ne “ataca”. Cu cat sistemul imunitar va fi mai slab, cu atat vom fi mai bolnavi si nu ne vom simti bine.

Asa cum bine intuiti deja, alimentatia este foarte importanta pentru sistemul nostru imunitar. Tot ceea ce consumam ajuta sau nu ca acesta sa fie mai puternic sau mai slab.

In aceasta perioada trebuie sa fim foarte atenti sa nu ne imbolnavim. Bolile de sezon sunt numeroase si puternice, iar corpul nostru nu este la “capacitate maxima”.

Sezonul rece ne solicita destul de mult organismul. Acesta este nevoit sa lupte cu temperaturile scazute, oscilatiile de temperatura si in acelasi timp nu mai primeste alimentatia proaspata, diversificata, de care are nevoie. Nu trebuie sa ne mai surprinda faptul ca iarna vedem si auzim atat de multe persoane bolnave in jurul nostru.

Foarte important! Circa 70% din sistemul nostru imunitar se afla la nivelul sistemului digestiv, de-a lungul tractului gastrointestinal.

Fiecare organism are o limita!

Primul contact al microbilor cu sistemul nostru imunitar incepe in gura. Aici saliva prin compusii cu actiune antimicrobiana lupta cu acesti microbi. Cei care reusesc sa treaca de prima bariera de protectie a corpului nostru, ajung in stomac.

La randul lui, stomacul lupta si el, prin acidul clorhidric, cu microbii. Vor fi microbi suficient de puternici care vor scapa si vor ajunge in intestine. Bacteriile bune de aici vor lupta si ele cu microbii. Cu toate acestea, uneori, microbii vor ajunge in sistemul circulator si ne vor imbolnavi.

Acum probabil intelegeti mai usor de ce este atat de importanta alimentatia. Expresia “Esti ceea ce mananci!” este 100% adevarata si ar trebui sa ne puna pe ganduri!

Sa nu va imaginati ca daca ati mancat 10 ani, sa zicem, doar alimentatie nesanatoasa si nu ati patit nimic, sunteti invincibil. Asta este marea greseala pe care o fac cei mai multi. Sa considere ca oricum orice mancam este nesanatos si ca ei sunt rezistenti.

Cu totii avem o anumita limita. Pana la un anumit moment corpul nostru va putea lupta cu succes, dar la un moment dat va fi slabit sau va fi acea “picatura” care va umple “paharul”. Nu ar trebui sa ne dorim sa ajungem acolo, pentru ca testarea limitelor in aceasta situatie este doar in detrimentul nostru.

Ce ar trebui sa consumam ca sa ne intarim sistemul imunitar?

Toate alimentele sanatoase, fructe, legume, chiar si carne. Corpul nostru are nevoie de toti nutrientii necesari pentru o functionare optima. Cu toate acestea, ca sa ne intarim partea de sistem imunitar, trebuie sa avem grija la alimentele recomandate mai jos.

Din alimentatia noastra nu trebuie sa lipseasca alimentele sanatoase, cele care ne aduc numerosi nutrienti esentiali. Probioticele, fibrele, joaca un rol major, asa cum scriam si in acest articol.

Consumati cu incredere, zilnic, legume de tipul: ceapa, usturoi, telina, conopida, varza. Nu uitati de fructe: mere, banane, citrice, struguri, kiwi. Carbohidratii de tipul quinoa, secara, orz, fasole boabe sau semintele de in, sunt esentiali.

La fel cum produsele lactate, iaurtul, kefirul, laptele de soia, mierea, ceaiul verde, nu ar trebui sa lipseasca din meniul nostru de zi cu zi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *