Zaharul este periculos in randul copiilor. Ce trebuie sa stim!?

By on October 17, 2018
zaharul

Gustul copilariei, zaharul! De cate ori ati intrebat atunci cand erati copii: “Ce avem dulce astazi?”? Cu siguranta zilnic, nu-i asa?!

La fel se intampla si in zilele noastre. Generatiile evolueaza, se schimba, insa gustul de dulce raman aceiasi “placere vinovata” a copilariei noastre.

Ce ne facem insa atunci cand alimentele pe care le consumam astazi nu mai seamana cu cele naturale de alta data.

In zilele noastre zaharul se gaseste in majoritatea produselor cumparate in cantitati foarte mari. Ne este din ce in ce mai greu sa stim exact cat zahar consumam.

Iar excesul ne poate face foarte mult rau. Si noua, adultilor, dar in special copiiilor, pentru ca despre ei vreau sa discutam in randurile de mai jos.

Zaharul, un rau necesar!

Pentru ca avem nevoie de energie si pentru ca ne place gustul, inca de mici copii zaharul intra in alimentatia noastra zilnica.

Este foarte important insa sa obtinem acest gust de dulce din surse cat mai bune, naturale, sigure. Cum ar fi din fructe, miere, deserturi facute in casa.

Incercati sa evitati, pe cat posibil, dulciurile cumparate, care au indulcitori si foarte mult zahar.

Dependenta de dulciuri se obtine usor si duce la foarte multe probleme de sanatate.

Sa ai carii din cauza dulciurilor sunt convinsa ca nu este ceva necunoscut.

Cei mai mici au astfel de probleme pentru ca dintii de lapte sunt mai sensibili, mananca multe dulciuri si nu se spala corespunzator pe dinti.

In plus, calciul nu se mai metabolizeaza la fel de bine.

Principalele probleme cauzate de excesul de zahar

Obezitatea este insa principala problema atunci cand vine vorba de consumul in exces a zaharului. Asa cum ati observat, in ultimii ani se trag tot mai des semnale de alarma in acest sens.

Tot mai multi copii se confrunta cu aceasta problema. Numarul copiilor obezi creste, sistemul hormonal fiind dezechilibrat de un consum exagerat de zahar.

Un dezechilibru hormonal inseamna un metabolism ceva mai lent, un apetit crescut, celulita si chiar marirea stratului adipos.

Cand auzim statisticile, 1 din 3 copii sufera de obezitate inaintea varstei de 11 ani, parca ne ingrozim.

Zaharul in exces cauzeaza obezitate, care la randul ei poate duce la diabet. Nu este o regula generala, diabetul putand aparea si nefiind efectul obezitatii.

Cert este ca pancreasul ajunge sa nu mai poata metaboliza cantitatile imense de zaharoza si nu mai functioneaza cum trebuie. Si uite ca apare una din cele mai necrutoare boli, si anume diabetul.

Efectele acestuia in timp putand fi fatale.

Aveti mare grija si la …

Incercati sa invatati sa cititi etichetele. Zaharul se regaseste ascuns sub diferite denumiri.

Nu va lasati influentat de denumirile de fructoza, melasa, zaharoza, malt de orez, agava, fructoza din sirop de porumb, sirop sau extract de malt si asa mai departe.

Toate aceste denumiri sunt de fapt indulcitori artificiali. Si, din nefericire, se regasesc din belsug in majoritatea produselor destinate tocmai celor mici.

Asa cum mentionam si in randurile de mai sus, problemele legate de metabolizarea calciului (adica apar cariile in prima instanta), alergiile, scaderea imunitatii, problemele de ordin digestiv.

Iata doar cateva dintre problemele cauzate de consumul in exces a zaharului in randul copiilor.

Reumatismul, sinuzita, rinita, anemia, dereglarile de menstruatie, scleroza, astenia, sunt doar o parte din problemele pe care le mai poate cauza zaharul.

Aveti foarte mare grija cand optati pentru dulciurile cumparate. Chiar si dulceturile si gemurile din comert pot fi problematice, pentru ca au foarte mult zahar adaugat.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *