Zacusca: un gust de care nu ne putem lipsi in sezonul rece!

By on October 19, 2018
zacusca

De foarte multe ori zacusca este mancarea care ne scapa de “grija” zilelor de post. Nu-i asa?!

Si de si mai multe ori, ne amintim de gustul copilariei atunci cand consumam aceasta mancare atat de des intalnita in tara noastra.

Consumata in cantitati moderate si ocazional, zacusca poate fi o mancare care sa ne incante simturile.

In randurile de mai jos voi incerca sa evidentiez cateva dintre aspectele de care trebuie sa tinem cont atunci cand alegem sa consumam zacusca.

Nu trebuie sa o evitam, ci doar sa o alegem pe cea care aduce cele mai multe beneficii corpului nostru.

Zacusca: o mancare nelipsita din camara celor mai pricepute gospodine!

In mediul rural camarile romanilor inca au cel putin cateva borcane cu zacusca. Macar asa de gust, peste iarna.

Nu e nimic rau in asta, pentru ca aceasta mancare ne poate aduce o parte din savoarea legumelor care iarna sunt de domeniul trecutului.

Ideal ar fi sa folosim legume crescute chiar de noi sau din surse sigure. Pentru ca in acest fel ingredientele vor fi sanatoase si suntem linistiti ca mancam ceva sanatos.

Este totusi destul de greu. Pentru ca avem nevoie de mult timp pentru a ne coace legumele, a le pregati si a ne steriliza borcanele.

Ca sa pui cateva borcane de zacusca este o munca de cel putin o zi. Plus ca trebuie sa ai si o reteta buna, de regula una mostenita de la bunica sau strabunica.

In orase, spatiile inguste, lipsa legumelor cultivate de noi si a timpului liber, impiedica gospodinele sa mai “practice” aceasta activitate. Din nefericire.

Cum alegem zacusca din comert?

Si uite asa, ajungem sa consumam zacusca din comert. Care, de multe ori, este un tip de mancare nesanatos.

Recomandarea mea este sa fiti foarte atenti atunci cand alegeti zacusca pe care o cumparati si implicit consumati. De ce?

Pentru ca analizand eticheta produsului veti descoperi continutul ridicat de zahar si sare, dar si potentiatorii de gust.

In mod normal, zacusca este un fel de tocanita de legume. Trebuie sa cunoasteti toate denumirile de pe eticheta, in caz contrar nu este ceea ce va doriti sa consumati.

Daca aveti deja anumite probleme de sanatate, in special ale sistemului digestiv, atunci incercati sa consumati in cantitati mici. Si doar din cand in cand.

Alege sa mananci sanatos!

Zacusca este un aliment care nu este procesat cu usurinta de corpul nostru, mai ales atunci cand starea noastra generala de sanatate nu este tocmai una perfecta.

Aveti grija si la denumiri. Din dorinta de a-si vinde produsul, multi comercianti practica alegerea unor denumiri “sofisticate” sau “atragatoare”.

Sa nu cumva sa va cumparati o zacusca cu ciuperci si sa realizati ca are doar 5% ciuperci (sa zicem). Pana la urma exprimarea este importanta.

Nu spune nimeni ca nu gasiti produse de calitate si in comert, trebuie insa sa cititi cu mare atentie etichetele si sa incercati sa le alegeti pe cele pe care le considerati de cea mai buna calitate.

Pana la urma, asa cum am observat de-a lungul timpului, tot ceea ce mancam este important pentru starea noastra generala de sanatate.

Nu ne dorim ca tocmai aceste alegeri ceva mai ieftine sa fie decisive pentru cum ne simtim. Nu-i asa?!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *