Trufandalele care ne ajuta sa ne intarim sistemul imunitar primavara!

By on March 12, 2018
trufandalele

Pentru ca Primavara a inceput sa-si faca simtita “prezenta”, astazi voi incerca sa va prezint care sunt trufandalele care ne ajuta sa ne intarim sistemul imunitar si de ce este important sa le consumam.

Asa cum stim, in timpul iernii corpul nostru lupta cu temperaturile scazute si nu mai este “alimentat” corect. Partea buna este ca primavara putem sa ne reincarcam “bateriile” si sa ne “punem pe picioare”. Pentru ca foarte multe persoane sufera de celebra astenie specifica acestui sezon, haideti sa aflam impreuna cum putem sa o combatem.

Ce sunt trufandalele si de ce ar trebui sa le consumam?

Trufandalele sunt acele roade ale pamantului sau fructe care apar pentru prima data in acel an. Un fel de “vestitori ai primaverii”. Sunt legumele si fructele care se fac primele. Sunt fragede si verzi, au numeroase vitamine si minerale si ne intaresc sistemul imunitar. Trebuie consumate pentru ca sunt sanatoase, ieftine si ne ajuta chiar si sa slabim. Nu-i asa ca sunteti curiosi acum?!

Sa facem cunostinta cu celebrul spanac. Acesta ne ofera aproape jumatate din necesarul zilnic de vitamina A (o ceasca) si circa 15% din cel de vitamina C. Contine numeroase fibre (care ne ajuta digestia, impiedica aparitia constipatiei), ofera satietate, echilibreaza nivelul de zahar din sange. Este ideal pentru impiedicarea aparitiei tumorilor, datorita continutului ridicat de flavonoide.

Antioxidantii (vitaminele C, E, zinc, seleniu, mangan, betacaroten) lupta cu aparitia hipertensiunii arteriale, aterosclerozei, osteoporozei. Ajuta la fixarea calciului in oase si la stimularea producerii globulelor rosii.

Si cu “doamna” loboda sunteti deja familiarizati. Contine cantitati crescute de antioxidanti (de unde si culoarea purpurie), care sunt ideali in lupta cu boli precum cancerul. Avand numeroase vitamine si minerale este ideala pentru intarirea sistemului imunitar si lupta impotriva asteniei de primavara. Sa nu uitam ca ne va creste rezistenta vaselor de sange.

Ideala pentru toti cei care-si doresc sa scape de kilogramele acumulate in perioade sezonului rece. Acest lucru este posibil datorita efectului laxativ si diuretic. Nu trebuie ignorata!

Mai multe despre trufandale!

Atat loboda, cat si spanacul, contin mult acid oxalic. Motiv pentru care, toti cei care au probleme cu rinichii, litiaza renala (nisip sau pietre), trebuie sa aiba grija la cantitatile pe care le consuma din aceste plante.

Daca ati crescut la bunici sau la tara, ati gustat cel putin o data mancarea de urzici. Acestea sunt bogate in vitaminele A, C, B2, vitamina K, magneziu, calciu, fier. Stimuleaza imunitatea, combat starile de anemie, ideale pentru cei care au probleme cu metabolismul glicemic.

In topul trufandalelor pe care trebuie sa le consumam la inceputul anului intra si stevia. Bogata in magneziu, potasiu, zinc, fier, stevia reuseste sa scada colesterolul. Are totusi cateva contraindicatii: cei care au probleme cu ficatul, stomacul sau plamanii, nu trebuie sa consume in exces.

Leurda, ceapa si usturoiul verde (alicina – ideal pentru efectul expectorant si antibacterian), sunt si ele incluse in categoria trufandalelor care nu trebuie sa lipseasca de pe mesele romanilor in perioada care urmeaza.

Le puteti consuma sub forma de salate, supe, ciorbe, tocanite, cum doriti. Alegeti sa le gatiti sanatos pentru a va putea bucura din plin de toate beneficiile aduse organismului. Nu veti regreta!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *