Tot ce nu stiai despre hrean. Recomandari si contraindicatii!

By on October 5, 2018
hrean

Este bogat in vitamine si minerale, fiind considerat un antibiotic natural, iar numele lui este hrean. Aceasta radacinoasa are multiple recomandari in diferite afectiuni, fiind extrem de apreciat.

In cazul in care nu stiai nimic despre numeroasele proprietati curative, iti recomand sa citesti randurile de mai jos. Cu siguranta iti vei dori sa ai in casa cel putin o radacina de hrean.

Nu trebuie sa ignoram ceea ce natura ne ofera. Multe dintre acestea sunt atat de importante pentru sanatatea noastra, incat ne pot scapa de boli grave.

In randurile de mai jos vom descoperi mai multe informatii utile despre hrean, aceasta radacinoasa atat de importanta si parca prea putin promovata! De ce ar trebui sa il includem in meniul nostru?

Prin ce se face remarcat hreanul?

Contine foarte multe vitamine: A, din complexul de vitamine B (B1, B2), C. Regasim si mult fier, calciu, potasiu, magneziu, uleiuri volatile, aspargina.

Important: are de 2 ori mai multa vitamina C decat lamaia.

In cazul in care va intrebati de unde vine mirosul intepator, acesta este dat de sulfura de alil. Care exista si in usturoi si ceapa, aceasta asemanare fiind si cea care le incadreaza in categoria de antibiotice naturale.

Nu trebuie sa va ingrijorati ca nu veti putea sa consumati hrean. Il puteti adauga in salate, sosuri sau alaturi de preparate din carne.

Incercati orice combinatie o considerati interesanta si nu veti fi dezamagit.

Ce beneficii aduce organismului?

Sistemul imunitar are de castigat, fiind un stimulent pentru acesta, avand un puternic rol de vitaminizare si remineralizare.

Este ca si un antibiotic, fiind bronhodilator si expectorant de exceptie.

Ideal pentru problemele cailor respiratorii superioare: avand efect expectorant si decongestionant. Recomandat in dizolvarea mucozitatilor (din sinusuri sau trahee), puteti sa-l combinati cu apa si suc de lamaie.

Sistemul digestiv va fi stimulat, are efect laxativ sau purgativ, este bun diuretic. Cei care-si doresc sa slabeasca pot consuma cu incredere, pentru ca ajuta corpul sa arda mai repede grasimile.

Daca aveti probleme cu retentia de apa puteti consuma de asemenea hrean.

Fiind bogat in vitaminele din complexul B, este ideal pentru functionarea sistemului nervos si pentru imbunatatirea memoriei.

Daca aveti dureri articulare, puteti folosi cu incredere hreanul extern, facandu-va o cataplasma. Se poate folosi si de catre cei care sufera de guta sau reumatism.

Mare atentie! Anumite persoane nu ar trebui sa consume hrean!

Exista si persoane carora nu le este recomandat consumul acestei radacinoase.

Printre acestia se numara femeile insarcinate, cele care alapteaza, copiiilor mai mici de 4 ani, celor care sufera de boli inflamatorii intestinale (cum ar fi crohn), ulcer, orice boala a tractului digestiv, pentru ca irita mucoasa.

Cei care au hipotiroidism nu ar trebui sa consume hrean, la fel si cei care au probleme cu rinichii.

Daca suferiti de anorexie sau anemie, hreanul este bun pentru ca reda pofta de mancare (datorita secretiei sucului gastric).

Puteti folosi ca si tratament extern, local, in cazul in care aveti sinusite, nasul infundat, gripe, bronsite, pneumonii. Trebuie sa puneti compresie cu hrean ras sau cu esenta de hrean.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *