Substantele otravitoare din alimente ne pot pune in pericol viata!

By on April 18, 2018
substantele otravitoare

Natura este evoluata, din toate punctele de vedere. Unele plante si animale avand anumite modalitati, diferite, de a se apara de “pradatori”. Printre aceste modalitati de aparare se numara si substantele otravitoare.

In ce masura consumam si noi aceste substante, fara sa vrem sau sa stim, ramane sa aflam in randurile de mai jos.

Cum ne afecteaza viata sau starea generala de sanatate, este de asemenea o intrebare la care voi incerca sa gasesc un raspuns.

Cele mai cunoscute substante otravitoare sunt cele din ciuperci. Cu totii stim sau am auzit de cel putin o persoana care a avut de suferit din cauza otravurilor din ciuperci.

Substantele otravitoare se regasesc in mai multe categorii alimentare

In trecut cea mai mare problema era ca ciupercile comestibile erau confundate cu cele otravitoare. Chiar si culegatorii care aveau experienta greseau uneori si riscau sa se otraveasca.

Din fericire, in zilele noastre, ciupercile pe care le gasim in comert sunt crescute in ciupercarii si acestea sunt inofensive.

Trebuie insa sa avem mare grija si cu ciupercile pe care le cumparam. Acestea trebuie neaparat sa fie consumate cat mai aproape de data recoltarii, sa fie depozitate si gatite corect. Daca le tinem prea mult riscam sa apara bacterii.

Care sunt primele simptome ale intoxicarii sau otravirii cu ciuperci? Voma, scaunele apoase, diaree. Trebuie sa mergeti de urgenta la spital, pentru ca otrava si reactiile chimice declansate de anumite ciuperci pot fi fatale. Ne distrug diferite celule din ficat si chiar si pe acesta.

Exista si substante otravitoare de origine vegetala. Asa ca, aveti grija la samburii fructelor si la migdalele amare. Acestea contin acid cianhidric care paralizeaza aportul cu energie a celulelor. Si mugurii de soia sau semintele de in contin acest compus care trece in apa prin fierbere. In functie de cantitatea consumata, poate fi fatal copiilor.

Mult indragita si consumata varza contine izotiocianat care poate determina aparitia gusei, la persoanele care au probleme cu hipotiroidismul.

Nu uitati si de acestea …

Rosiile, vinetele, cartofii, contin solanina care poate provoca intoxicatii precum diaree, voma, greata. Fasolea contine lectina, asa ca aveti mare grija cu boabele de fasole crude, pentru ca pot produce sangerari masive la nivelul intestinului.

Desi nu sunt in aceasta categorie, de substante otravitoare, voi mentiona si cerealele. Acestea contin gluten si provoaca numeroase probleme de sanatate multor persoane, la nivel mondial.

Chiar si alimentele de origine animala pot contine substante otravitoare, dar intr-o cantitate mai mica.

Pestele Blowfish este o delicatesa in Japonia, dar este foarte otravitor pentru ca are tetrodoxina pe care o depoziteaza in ovare si ficat. Din acest motiv trebuie evitat consumul acestor ograne.

In doar 15 minute acest peste ne poate omori, producand mancarime si o scadere rapida a tensiunii.

In general, daca este consumata corect, proaspata si gatita sanatos, carnea “comuna” (porc, pui, vita, curcan) nu contine substante otravitoare.

Cel mai bine este sa aveti mare grija ce consumati de fiecare data. Aceste substante otravitoare ne pot pune viata in pericol si ne pot omori in doar cateva minute. Mai bine nu riscam!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *