Recipientele din plastic ne pot pune in pericol sanatatea!

By on February 2, 2018
recipientele din plastic sunt periculoase

Voi cat de mult timp folositi recipientele din plastic? Stiti ca din momentul in care acestea se degradeaza folosirea lor devine periculoasa pentru sanatate? Si cum ne dam seama ca acestea sunt deteriorate?

Iata cateva intrebari despre care nici nu stiam pana acum ca sunt importante pentru sanatate.

Celebrele caserole sau cutii din plastic sunt folosite de ani de zile. Nu cred sa existe familie care sa nu aiba cel putin cateva in propria bucatarie. Fie ca le folosim ca sa depozitam diferite alimente in frigider, fie ca le folosim pentru pachete (la scoala, la locul de munca, in excursie).

De ce sunt periculoase recipientele din plastic?

Ceea ce nu stiam (sincer, nici nu mi-ar fi trecut prin cap ideea asta) este ca dupa o anumita perioada de timp si de uzura, plasticul din care sunt facute poate deveni periculos pentru sanatate.

Asta va depinde foarte mult de producator si de calitatea materialelor folosite de acesta. Pe spatele recipientelor din plastic exista mentionat cat timp putem folosi acel produs cu incredere. Dar oare cati dintre noi vor verifica acest cod? Sau si mai rau, cati stiu de existenta lui?

In mod normal, polipropilena este folosita ca si baza in recipientele de plastic. Aceasta este sigura pentru sanatate, rezistenta la temperaturi ridicate si durabila. Insa pe langa polipropilena producatorii folosesc si alte substante, pentru a obtine texturi sau culori. Acestia nu sunt obligati, din punct de vedere legal, sa mentioneze acesti aditivi.

Chiar si daca ar fi sau sunt mentionati, din pacate noi nu putem sa stim in ce fel ne vor afecta pe timp indelungat sanatatea.

Ceea ce stim pana acum, este ca toate produsele care au in compozitie BPA si ftalati ar fi periculoase pentru sanatate. Dar nu exista studii exacte care sa ne poata spune ca un anumit tip de cancer sau boli ale inimii, ficatului sau infertilitatea ar fi produse direct de acestea. In plus, sunt atat de multe combinatii chimice care pot fi periculoase si atat de multi oameni diferiti, care vor reactiona diferit.

Cum ne putem proteja sanatatea de recipientele din plastic?

Ca sa fim siguri ca nu ne punem viata in pericol, ar trebui sa aruncam toate recipientele din plastic vechi. Sau am putea sa inlocuim tot ce avem in casa din plastic cu sticla sau ceramica. In acest fel am fi siguri ca nu riscam sa ne punem viata in pericol.

Dar, cati dintre noi vom face asta? Sa fim seriosi! Pe langa o investitie foarte mare, de cele mai multe ori recipientele din plastic sunt mult mai utile, ca si folosit, ca si depozitat sau pentru transport.

Sfatul specialistilor este sa incercati sa evitati sa expuneti recipientele din plastic la temperaturi ridicate. Ideal ar fi sa nu le folositi nici la cuptorul cu microunde si nici sa le spalati in masina de spalat vase. Daca o faceti totusi, plasati-le cat mai departe de zona in care se elibereaza detergentul.

In functie de calitatea materialelor folosite de producator, un recipient din plastic poate fi folosit in siguranta de la cateva luni pana la cativa ani. Trebuie insa sa avem grija de ele, sa nu le expunem la actiuni termice sau mecanice. Iar in momentul in care observam ca sunt zgariate sau s-a modificat culoarea, sa le aruncam.

Stiu ca toate astea par a fi teorii ale conspiratiei. Dar sa avem grija, atat cat putem, de sanatatea noastra, nu este niciodata prea mult.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *