O tulburare alimentara mai putin cunoscuta: mancatul selectiv!

Si tu ai o mancare preferata pe care ai putea-o consuma pana la refuz?! Cum iti dai seama ca obsesia spre o anumita mancare nu a devenit o tulburare alimentara?
Astazi vom afla impreuna de ce granita dintre cele doua este foarte subtire si la ce ar trebui sa fim atenti.
Probabil ati observat ca in copilarie, cei mici au tendinta sa fie mofturosi in ceea ce priveste mancarea. Daca le place ceva, ar putea manca acel tip de mancare tot timpul.
In cazuri avansate, copiii ajung sa faca adevarate crize daca nu primesc mancarea dorita. Chiar si sa-si provoace greata sau voma.
Repulsia spre anumite tipuri de mancare vine de la faptul ca: fie le place mai mult ceva, fie asociaza cu ceva neplacut.
Mancatul selectiv: o problema tot mai des intalnita in cazul adultilor
Trebuie stiut faptul ca nu doar in copilarie apare aceasta problema, ci si in viata de adult. Exista oameni care ar putea manca toata ziua doar lactate sau pizza sau alte mancaruri.
Se orienteaza obsesiv spre o anumita categorie alimentara si in timp se poate ajunge la grave probleme de sanatate. In mod special probleme asociate tractului digestiv sau anumite boli cronice.
Nu neaparat pentru ca obsesia ar fi spre o mancare nesanatoasa, ci pentru ca se ajunge la carente nutritionale.
Chiar si daca mancam sa zicem iaurt, zilnic, care este un aliment sanatos, insa consumat doar acesta, in timp, corpul nostru va avea nevoie si de alti nutrienti pentru a putea trai.
Persoanele orientate spre a consuma doar un anumit tip de mancare ajung sa fie obosite, sa se ingrase sau sa slabeasca, sa aiba probleme cu sistemul imunitar si chiar anumite boli.
Ce declanseaza aceasta tulburare alimentara?
Depinde ce alimente excludem din alimentatie. Adica spre ce este orientata obsesia noastra. Cat de avansata este.
Intre a-ti fi pofta pe o anumita mancare care-ti face placere si a o manca doar pe aceea este o granita foarte fina.
De regula, persoanele care ajung sa aiba aceste tulburari alimentare sunt aici pentru ca au anumite probleme. Fie o copilarie nefericita, din cauza careia au ajuns sa aiba aceste probleme alimentare.
Avem nevoie de ajutor specializat cand ajungem in aceasta situatie.
Nu trebuie sa uitam ca si acest mancat selectiv este tot o tulburare alimentara, la fel ca si anorexia, bulimia sau mancatul compulsiv.
Incercati sa cereti ajutor de specialitate!
Acest mancat selectiv poate fi de mai multe tipuri. Fie alegem sa mancam doar anumite preparate (dau tot exemplul celebrei pizza), fie anumite categorii alimentare.
Exista insa si persoane care-si aleg mancarea in functie de culoare, forma sau textura, gust, aroma sau forma.
Sa nu va mire prea mult daca vedeti pe cineva ca-si selecteaza mancarea in farfurie in functie de cum arata, culoare, forma.
Nu trebuie sa-i judecati, pentru ca este o afectiune, nu un moft. Persoanele ajunse in aceasta situatie au nevoie de ajutor din partea unui specialist.
Nestiind care e motivul care a declansat aceasta tulburare alimentara este greu sa o controlam.