Ghimbir, planta minune care nu trebuie sa ne lipseasca din casa!

By on November 23, 2017
ghimbir

Suntem de mult prea multe ori prea ocupati si implicit obositi ca sa avem grija de sanatatea noastra. Din acest motiv, astazi vreau sa vorbim despre ghimbir, o planta minune care nu trebuie sa lipseasca din bucataria noastra!

Ghimbirul sau “Zingiber Officinale” (varianta populara ghimber si gingiber) este o planta erbacee minune din regiunile tropicale (India, Nepal, Bangladesh, Malaezia). Este cunoscuta si apreciata inca din antichitate pentru numeroasele beneficii pe care le aduce sanatatii si frumusetii.

Cele mai importante substante active din planta de ghimbir sunt compusii specifici: fenoli, ulei volatil, gingeroli. Consumam tulpina subterana care poate fi utilizata proaspata, uscata, sub forma de suc, ulei, pulbere. Este folosit atat ca si condiment (avand o aroma intensa, revigoranta) adica culinar, cat si medicinal, terapeutic.

Ghimbirul este bogat in calciu, potasiu, zinc, cupru, magneziu, uleiuri esentiale (gingerol, curcumen, borneol, elemen, phellandrene – efect afrodisiac, inlatura oboseala si toxinele), vitaminele C, D si B6.

Ofera foarte multe beneficii corpului uman: antiinflamator, antiseptic, antibacterian, antifebril, analgezic, antiviral, antiemetic (antivomitiv), antifungic, antispasmodic, antiagregant plachetar.

Care sunt bolile pe care le putem trata cu ghimbir?

Cele mai multe probleme ale sistemului digestiv pot fi remediate prin consumarea acestei plante. Previne flatulenta, diareea, balonarea, indigestia, imbunatateste absorbtia substantelor benefice din alimentele consumate.

Numarul ridicat de antioxidanti contribuie la intarirea sistemului imunitar. Reduc colesterolul rau, ajuta la prevenirea diferitelor tipuri de cancer, stopeaza depozitarea grasimilor pe artere, reduc riscul accidentelor vasculare cerebrale.

ghimbir1

Sa nu uitam ca ghimbirul trateaza raceli, infectii respiratorii, migrene, amelioreaza simptomele deranjante ale alergiilor, ajuta circulatia sanguina (impiedica formarea cheagurilor, ajuta transportul oxigenului si a substantelor nutritive catre organe), reduce riscul bolilor cardiovasculare.

Este foarte bun pentru articulatii! Previne artrita reumatoida, trateaza migrenele, durerile de spate, crampele musculare si cele menstruale (este suficienta o compresa in zona inferioara a abdomenului), arsurile de piele.

Chiar si stresul este redus, iar senzatia de rau de miscare (atunci cand mergem cu masina, autobuzul sau avionul) este prevenita. Poate fi folosit cu succes si in procesul de detoxifiere si in diete, atunci cand vrem sa slabim!

Cum preparam corect ceaiul de ghimbir

Radacina proaspata de ghimbir (de circa 5 cm), se spala bine cu apa rece si se da prin razatoare.

Punem la fiert un litru de apa, iar cand apa fierbe adaugam ghimbirul ras. Se lasa sa fiarba un minut, oprim focul si acoperim pentru jumatate de ora. Strecuram si consumam.

Pentru un gust mai bun, puteti sa indulciti cu miere si sa puneti suc de lamaie sau menta. Are un gust iute, intens, sa nu va speriati!

ghimbir2

Persoanele care sufera de aceste afectiuni nu ar trebui sa consume ghimbir!

Cu toate ca este o planta minune, exista cateva categorii de oameni care nu ar trebui sa consume ghimbir. Sau daca o fac sa fie ocazional si in cantitati reduse.

Pe lista persoanelor cu contraindicatii intra: cei cu probleme renale si boli de sange. Excesul trebuie evitat de diabetici, pentru ca prea mult ghimbir poate duce la hipoglicemie.

Inca nu se stie cu exactitate cat de indicat este ghimbirul in timpul sarcinii in primele trimestre. Din al treilea trimestru este chiar interzis!

Aveti foarte mare grija si la combinatiile de medicamente. Analgezicele (aspirina, ibuprofen) sau antihipertensivele (medicamentele pentru tensiune), nu trebuie combinate cu ghimbir. Chiar si inaintea unei interventii chirurgicale medicii recomanda cu cel putin o saptamana inainte stoparea consumului. Poate suprima din efectul anesteziei generale.

O categorie aparte sunt si persoanele foarte slabe, care-si doresc sa se ingrase!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *