Durerea mamara poate ascunde probleme grave, nu o ignora!

By on February 9, 2018
durerea mamara mastalgia

Cele mai multe femei se confrunta, ocazional sau periodic, cu durerea mamara (de san), in termen medical se numeste mastodinie, mastalgie. Cum recunoastem cand o astfel de durere este normala si cand ar trebui sa mergem la un medic?!

Din fericire, cele mai multe dintre durerile de san sunt oarecum normale si nu trebuie direct asociate cu probleme grave, de tipul cancerului mamar. Cu toate astea, specialistii ne recomanda ca dupa varsta de 25 de ani sa facem anual un control, pentru a fi sigure ca nu ne punem in pericol sanatatea.

Fiecare femeie este unica, motiv pentru care reactia noastra la schimbarile de tip hormonal va fi diferita. Asa ca, in perioadele de dinaintea, din timpul sau dupa ciclul menstrual exista riscul sa apara diverse dureri mamare.

Fie ne simtim sanii sensibili, fie acuzam dureri ascutite sau tensiune, toate difera de la ocazional la constant.

Durerea mamara, de cate tipuri este?

Asa cum am scris si in randurile de mai sus, durerile de san pot dura doar cateva zile pe luna, cu 2-3 zile inaintea menstruatie si implica ambii sani.Sau se pot intinde pana la o saptamana (inaintea menstruatiei si pe perioada ei) si sunt moderate sau severe (tot la ambii sani). Exista insa si dureri de san care nu au legatura cu menstruatia si care apar pe parcursul unei luni.

Trebuie sa fim foarte atente la cat de mult dureaza aceasta durere, daca simtim si alte modificari la nivelul sanului. Pentru a ne fi mai usor sa caracterizam tipul durerii, medicii specialisti le incadreaza in doua categorii: ciclice si atipice.

Durerile ciclice au legatura cu ciclul, sunt dureri surde sau intense, de regula apar la ambii sani in zona superioara, exterioara si radiaza chiar si spre axila. Aceste dureri sunt asociate uneori cu sani umflati si cu senzatia unui nodul. Afecteaza chiar si femeile aflate inainte de instalarea menopauzei (dupa 40 de ani). De regula, aceste dureri apar cu circa 2 saptamani inainte de menstruatie si inceteaza dupa aceasta perioada.

Durerile atipice nu au legatura cu ciclul menstrual, sunt constante sau intermitente. Se localizeaza intr-o anumita zona sau doar la un san si putem sa simtim o raspandire usoara spre interiorul sanului. Pot fi descrise ca si dureri de tipul unei strangeri, compacte, arzatoare.

Exista si asa numita durere extramamara care se simte ca si cum ar incepe in san dar are alta sursa. Apare de obicei atunci cand facem o intindere si este greu de localizat.

Factori de risc pentru durerea mamara

Sunt multi factori care contribuie la aparitia durerilor de sani. Unii dintre acestia au legatura cu ceea ce facem, insa din pacate pe cei mai multi nu ii putem controla.

Structura sanilor, marimea lor, hormonii sexuali, dezechilibrul acizilor grasi, medicametele hormonale, interventiile chirurgicale la nivelul sanilor. Sunt o parte din cei mai importanti factori.

Trebuie sa mergem la doctor atunci cand durerea devine suparatoare ca si intensitate sau ca si durata de timp. Acesta ne va recomanda un examen clinic, o ecografie sau mamografie (in functie de varsta) si poate chiar si o biopsie.

Ideal ar fi sa nu ne tratam singure, din auzite, de durerile mamare. Riscam sa amanam controlul si sa nu aflam la timp care este cauza exacta a problemei noastre.

Daca durerea de san este fara nicio cauza grava, medicul ne poate recomanda diferite unguente, creme sau uleiuri antiinflamatoare, contraceptive, hormoni, suplimente sau chiar schimbarea lenjeriei pe care o purtam.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *