Dieta raw vegan sau regimul alimentatiei “vii”

By on May 23, 2013
dieta raw vegan

Conform numeroaselor persoane care au adoptat un stil de alimentatie si de viata raw vegan, dobandirea unei varste inaintate intr-un corp suplu si sanatos nu este imposibila. Din acest motiv aceasta dieta s-a dezvoltat extrem de mult in ultima perioada de timp, castigand mii de adepti in intreaga lume. Sa fim seriosi, cine nu vrea sa isi plimbe stranepotii in brate (fara dureri de spate) si sa arate ca si in tinerete!?

Pentru a intelege mai bine ce presupune acest regim alimentar trebuie sa stiti ca acesta mai este cunoscut si sub numele de regimul “alimentatiei vii”. Asadar, Dieta raw vegan presupune consumul alimentelor de origine vegetala in stare cruda, proaspete. Cu alte cuvinte persoanele care adopta aceasta dieta trebuie sa devina vegetariene, insa nu trebuie sa consume legumele si fructele preparate termic (fierte, coapte, prajite, sotate, facute in cuptorul cu microunde) . Singurele metode gastrotehnice permise sunt: umezirea, extragerea sucurilor, germinarea, uscarea si deshidratarea sau macinarea.

Pentru a va usura munca si pentru a putea manca diversificat este indicat ca in timpul acestei diete sa aveti la indemana un blender si un aparat de deshidratare pentru legume si fructe. (Veganii sunt acele persoane care au eliminat definitiv din alimentatie produsele de origine animala si care, in plus fata de vegetarieni, sustin protejarea animalelor de orice fel de abuz).

Daca doriti doar sa scapati de cateva kilograme este indicat sa urmati aceasta dieta timp de doua saptamani, iar dupa finalizarea acestei perioade sa va dedicati o zi a saptamanii pentru a manca in acest stil. In felul acesta, daca nu mai faceti excese culinare, veti reusi sa va mentineti silueta dobandita pentru o perioada lunga de timp. Exista si persoane care adopta stilul de viata raw vegan pentru tot restul vietii, aceasta este o alegere personala care insa nu este agreata de foarte multe persoane de specialitate.

La “baza” acestui regim alimentar stau alimentele consumate (la fel ca si in majoritatea dietelor), acestea sunt caracterizate printr-un indice glicemic redus si o densitate calorica scazuta. Astfel cele mai “consumate” tipuri de alimente in cadrul Dietei raw vegan vor fi: fructele si legumele proaspete, diferitele tipuri de nuci (alune de pamant, nuci autohtone, macadamia, fistic, etc.) care pot fi consumate ca atare sau sub forma de “lapte”, cerealele si leguminoasele germinate (adica incoltite), grasimile vegetale presate la rece (cum ar fi uleiul de masline).

Este foarte important sa intelegeti cum functioneaza aceasta dieta, mai exact cum reactioneaza organismul nostru la alimentele pe care le consumam. Atunci cand urmam Dieta raw vegan alimentele consumate introduc in organismul nostru nutrienti in forma bruta (adica cruda), in acest fel toate glucidele, proteinele sau lipidele consumate sunt introduse alaturi de o cantitate ridicata de fibre. Insa organismul uman digera foarte greu (uneori deloc) fibrele consumate si astfel tubul digestiv este solicitat la maxim. Din cauza faptului ca aceste alimente au nutrienti energogeni care nu pot fi separati si apoi prelucrati, acestea vor fi utilizate digestiv putin, mai exact vom manca insa nu vom putea retine ceea ce consumam. Pe langa acest aspect, fibrele consumate ofera si o satietate pentru o perioada lunga de timp (datorita volumului mare pe care il ocupa) si in acest fel nu vom mai simti senzatia de foame atat de des.

Este indicat ca atunci cand urmati Dieta raw vegan sa evitati produsele gata preparate, chiar daca exista magazine speciale de unde acestea se pot achizitiona. Doar preparand in propria bucatarie, singuri, vom acorda o importanta sporita alimentelor si cantitatilor consumate. In plus, produsele gata preparate din magazine de multe ori contin carbohidrati, sare si au un aport marit de grasime, asadar este indicat sa ne “ferim” de ele.

Putem consuma si paine in cadrul acestui regim alimentar, fie gata preparata, fie pregatita de noi prin procesul de uscare. Astfel vom lasa boabele de grau (sau boabe de ovaz) la germinat, le vom marunti in blender alaturi de apa si cateva legume, iar aluatul astfel obtinut il vom lasa la uscat timp de o noapte. Pentru un gust mai bun si pentru valori nutritive ridicate putem folosi si: migdale macinate, bucati mici de masline, seminte de dovleac, morcov ras, seminte de floarea soarelui, seminte de in macinate, etc.

Sfaturi utile care pot fi urmate inainte de a incepe aceasta dieta:

raw vegan

– renuntati complet timp de 2 saptamani la produsele de origine animala;

– dupa aceasta perioada, in urmatoarea saptamana, consumati o masa de tip raw vegan in fiecare zi;

– cea de-a patra saptamana trebuie sa reprezinte consumul a doua mese raw vegane pe zi;

– in cea de-a cincea saptamana trebuie sa renuntati complet si la pranzul fiert sau copt;

– de fiecare data cand aveti pofta de ceva dulce trebuie sa consumati fructe: piersici, pere, mere, caise, banane, etc.

– consumati produse care au un continut redus de calorii, cum ar fi: ardei gras, zarzavaturi verzi, morcov, vinete, rosii, castraveti, conopida, ridichi, etc.

– fiti foarte atenti la produsele care au un continut ridicat de calorii si incercati sa va controlati portiile consumate, adica alimente de tipul: alune, nuci, fructe deshidratate, uleiuri presate la rece, cereale germinate, arahide, avocado, nuca si lapte de cocos.

– si nu in ultimul rand, incercati sa consumati mai putine calorii decat reusiti sa ardeti in fiecare zi.

In continuare va voi prezenta o “schema” alimentara care va poate ajuta in perioada celor doua saptamani de Dieta raw vegana.

Micul-dejun presupune consumul vegetalelor neacide, asadar trebuie excluse: fructele acide (in mod special fructele acre), rosiile, usturoiul, ceapa, legumele din familia Crucifere: varza, broccoli, conopida, ridichia, gulia. La micul dejun puteti consuma cu incredere o salata de legume (castraveti, ardei, morcovi, telina, verdeata) si sucuri facute din aceste legume, dar si fructe (cum ar fi o felie de pepene sau o banana).

Pranzul va putea reprezenta masa in care veti consuma preparate energizante, cum ar fi: supa raw-vegan, preparate cu germeni, lasagna vegetala.

Gustarea trebuie sa contina fructe sau legume, sau un desert raw vegan axat pe sucuri de legume sau de fructe (toate acestea trebuie sa fie proaspete)

Cina va insemna consumarea oricarui tip de preparat raw vegan, cum ar fi: un desert, un ceai raw vegan sau o branzica raw.

Avantaje Dieta Raw Vegan

– ajuta la eliminarea kilogramelor in plus (pentru o perioada lunga de timp), intr-o perioada relativ scurta de timp;

– daca este urmata pentru o perioada limitata de timp este foarte sanatoasa, considerata a avea proprietati antiinflamatorii, antioxidante, deoarece nu se consuma: grasimi nocive, zaharuri, fainoase;

– este folosita cu succes in dietoterapie avand efecte terapeutice spectaculoase;

– ajuta la: detoxifierea organismului (colon, ficat, rinichi), regenerare celulara, imbunatatirea sistemului imunitar, prevenirea bolilor cardiovasculare, a hipertensiunii arteriale, cancerului, maladiilor cerebrale si a diabetului

Dezavantaje Dieta Raw Vegan

– urmata pentru o perioada lunga de timp poate pune sanatatea in pericol, deoarece se creaza carente nutritionale;

– este destul de dificil de urmat din cauza alimentelor (crude) care trebuie consumate;

– nu este recomandata copiilor si femeilor insarcinate sau femeilor care alapteaza deoarece proteinele esentiale de calitatea I lipsesc si astfel nu este sustinuta cresterea si dezvoltarea.

Inainte de a urma Dieta Raw Vegan este necesar consultul unui medic de specialitate, iar in cazul in care simtiti ca aceasta va pune in pericol sanatatea trebuie sa o intrerupeti! De asemenea este important sa asociati aceasta dieta cu activitati fizice antrenante, in fiecare zi!

TOP SUPLIMENTE

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *