Dieta disociata: cum sa slabesti rapid fara infometare

By on March 18, 2013
dieta disociata

Extrem de apreciata de catre persoanele care doresc sa slabeasca rapid, fara sa se infometeze si fara sa depuna eforturi “supraomenesti”, dar si fara sa redobandeasca kilogramele slabite, Dieta disociata (sau Regimul disociat) a reusit sa isi castige popularitatea chiar si in randul vedetelor. Din acest motiv, de-a lungul anilor, s-au elaborat mai multe variante ale acestei diete, toate avand acelasi principiu de baza (aceeasi “coloana vertebrala”): la o masa se consuma doar alimente dintr-o anumita grupa alimentara (legume, fructe, proteine). Dintre variantele Dietei disociate existente putem enumera: Dieta disociata pe zile (cea de: 7 zile, 5 zile, 4 zile, 3 zile si de o zi), Dieta disociata pe culori, Dieta disociata 3-3-3 sau 2-2-2, Dieta disociata pe mese, Dieta disociata pe alimente.

Indiferent de varianta pe care doriti sa o urmati trebuie sa tineti cont de cateva reguli simple, extrem de importante. Aceste reguli va vor ajuta sa va mentineti sanatatea sistemului digestiv si va vor asigura eficienta dietei. Asadar, incercati sa:

– respectati cele trei mese principale ale zilei (in acest fel organismul nu se va simti infometat si nici nu va face rezerve pentru perioadele in care este privat de mancare);

– nu mancati dupa ora 19:00 (in acest fel organismul va avea timpul necesar sa asimileze nutrientii pe care ii primeste);

– nu beti lichide inainte sau in timpul mesei (deoarece veti dilua sucul gastric si procesul de digestie va deveni mai lent).

Incercati sa tineti cont si de urmatoarele sugestii: evitati consumul bauturilor alcoolice sau a cafelei atunci cand urmati acest regim alimentar, hidratati-va doar cu apa, atunci cand pregatiti o supa este important sa o faceti fie doar din legume fie doar din carne, incercati sa mancati la un interval de minim trei ore.

Asa cum fiecare tip de regim alimentar poate influenta si chiar afecta intr-un mod negativ sanatatea dumneavoastra, asa si Dieta disociata va poate pune in pericol sanatatea ficatului, a inimii sau a rinichilor, poate cauza anemie, oboseala sau probleme ale pielii. Din acest motiv, inainte de a  incepe aceasta dieta, va recomand sa consultati un medic specialist si sa va faceti un set complet de analize.

Daca totusi va hotarati sa optati pentru acest regim alimentar, incercati sa beti cat mai multa apa plata in fiecare zi si sa faceti cat mai multa miscare (chiar si plimbarile prelungite va pot ajuta).

Daca slabiti mai mult de 1-2 kilograme pe saptamana veti reusi sa pierdeti, pe langa grasime, si din masa musculara, iar muschii sunt cei care sustin metabolismul. Asadar, daca doriti sa evitati pierderea masei musculare si implicit dobandirea unui metabolism mai lent atunci ar trebui sa slabiti mai putin de un kilogram pe saptamana, ideal ar fi maxim 500 de grame.

Nu repetati Dieta disociata mai mult de o data pe an, in acest fel veti reusi sa nu va puneti in pericol sanatatea in mod repetat.

Aceasta dieta este ideala atunci cand doriti sa slabiti cateva kilograme intr-o perioada scurta de timp, insa medicii nutritionisti nu recomanda o dieta care nu este echilibrata deoarece aceasta priveaza organismul nostru de elementele nutritive importante.

Dieta disociata pe zile

Aceasta varianta trebuie urmata timp de 7 zile, iar, daca reusiti sa nu trisati, la sfarsitul acestei saptamani veti reusi sa slabiti pana la 5 kilograme, mancand oricat doriti din alimentele permise. Aceasta varianta a dietei poate fi repetata doar dupa 2 saptamani, dar nu este indicat sa va solicitati organismul prea des.

Ziua de fructe

In aceasta zi puteti consuma la orice ora si in cantitatile dorite fructele preferate. Se recomanda totusi sa fie evitate bananele sau fructele confiate, deoarece acestea contin prea mult zahar.

Ziua de orez

In cadrul acestei zile a dietei puteti consuma cantitatile dorite de orez, se recomanda orezul brun sau integral, acesta trebuie fiert simplu (eventual cu cateva verdeturi). Orezul poate fi combinat cu salata de telina, rosii, ardei sau alte legume, insa se recomanda ca salatele sa nu fie facute cu ulei.

Ziua de lactate

In aceasta zi a dietei veti putea consuma lapte (pana la 2,5 litri), se recomanda consumul laptelui sau a iaurturilor slabe.

Ziua de sucuri

Puteti consuma sucuri facute din fructe sau legume, se recomanda ca acestea sa fie facute chiar de dumneavoastra si sa fie consumate proaspete. Consumati chiar si pulpa anumitor fructe, deoarece aceasta va va aduce fibra necesara organismului (care este recomandata in timpul dietei). Evitati consumul sucurilor aflate in comert (adica ambalate) deoarece acestea contin zahar, glucoza sau diferite substante folosite pentru conservare (o perioada indelungata).

Ziua de legume

Puteti consuma cu incredere: salata, mazare, rosii, morcovi, conopida, broccoli, gulii, fasole verde, ridichii, praz, sfecla rosie. Aceste legume pot fi consumate in cantitatile dorite si pot fi gatite la cuptor (fara ulei), pe gratar, la aburi sau natural (crude) in salate.

Ziua de peste

Se poate consuma orice tip de peste, insa acesta trebuie facut pe gratar sau fiert si trebuie consumat fara nici un tip de sosuri.

Ziua de mini-rasfat

In aceasta zi a dietei veti putea consuma cate putin din toate alimentele permise in cadrul acestor zile, nu trebuie insa sa faceti excese.

Dieta disociata pe cate un aliment

Daca va hotarati sa urmati aceasta varianta a dietei, trebuie sa stiti ca in cadrul acesteia se impune consumarea alimentelor dintr-o singura grupa alimentara. Asadar, daca in prima zi a dietei decideti sa consumati carne de pui, atunci in acea zi trebuie sa consumati doar carne de pui, carnea trebuie facuta pe gratar sau fiarta. Urmand acest principiu veti putea consuma: mere, morcovi cruzi, lapte slab, cartofi fierti (fara ulei sau unt, doar fierti in apa), si asa mai departe.

Dieta disociata pe mese

Aceasta este probabil si cea mai sanatoasa si cea mai simpla varianta a Dietei disociate, deoarece in cadrul acesteia veti putea consuma un singur tip de aliment in cadrul unei mese. Asadar, daca la micul dejun consumati glucide (cartofi sau fructe), atunci la pranz trebuie sa consumati proteine (carne de pui slaba sau lactate slabe sau orez brun sau peste) dar si foarte putine lipide (pe care le luati daca alegeti sa consumati lactate), iar la cina veti putea consuma fructe, legume sau peste slab.

Dieta disociata pe culori

Aceasta este varianta “colorata” a Dietei disociate, astfel daca va hotarati sa urmati aceasta varianta a dietei trebuie sa tineti cont de culoarea alimentelor.

Timp de 3 zile (luni, miercuri, vineri) veti consuma alimente de culoare ALBA. Lactate de tipul: lapte, iaurturi slabe neindulcite, sana, branza de vaci slaba (cat mai nesarata). Nu este indicat sa combinati cerealele cu lactatele, puteti consuma maxim 3 felii de paine din faina integrala de secara (insa ideal ar fi sa o evitati).

Timp de 3 zile (marti, joi, sambata) veti consuma alimente de culoare VERDE. Legume de tipul: salata, ardei gras, castraveti, dovlecei, etc.. Puteti combina legumele cu cerealele si puteti consuma maxim 3 felii de paine din faina integrala de secara.

Timp de o zi (duminica) veti consuma alimente de culoare ROZ. Carne de tipul: pui sau peste (la gratar, fiert, la cuptor) cu o salata de legume sau cu o portie de orez brun fiert simplu (sau cu condimente). Nu trebuie combinate cu cereale.

Dieta disociata de 90 de zile

Numerosi nutritionisti considera ca organismul uman are o “memorie” in ceea ce priveste greutatea si ca, din acest motiv, ar trebui sa treaca 3 luni pana cand acesta se “obisnuieste” cu noua greutate si reuseste sa o pastreze. Din acest motiv, atunci cand doriti sa slabiti pana la 15 kilograme trebuie sa optati pentru Dieta disociata de 90 de zile (poate chiar si sa va schimbe metabolismul). Aceasta varianta este una dintre cele mai sanatoase deoarece este mai echilibrata si va ofera un aport important de vitamine si minerale, in acest fel veti observa imbunatatiri si in ceea ce priveste tenul dumneavoastra.

Daca adoptati aceasta varianta a Dietei disociate trebuie ca la micul dejun sa consumati doar fructe (mere, pere, portocale, mandarine, caise, piersici, cirese, fructe de padure, kiwi, orice tip de fructe de sezon). In cazul in care nu sunteti obisnuit sa consumati fructe dimineata, veti observa ca organismul se va obisnui si dupa cateva zile le veti tolera mult mai usor.

In continuare, in fiecare zi a dietei trebuie sa alternati: proteinele, legumele, carbohidratii si fructele, insa nu este recomandat sa schimbati ordinea aleasa.

Ziua I: ziua proteinelor

Pranz: puteti consuma 200 grame de carne (fiarta sau fripta) sau 3 oua fierte sau branzeturi/cascaval. Se recomanda ca acestea sa fie asociate cu salate mari care trebuie stropite doar cu suc de lamaie, fara prea mult ulei.

Dupa masa de pranz se recomanda consumul a 200 ml de supa (fara taietei).

Cina: puteti consuma aceeasi mancare ca si la pranz, insa nu trebuie sa mai consumati si supa.

Ziua II: ziua fibrelor

Pranz: puteti consuma orice tip de legume si de verdeturi (crude sau fierte), le puteti condimenta insa in cantitati moderate. Acestea pot fi consumate cu 3 felii de paine integrala din secara si oricata salata doriti (salata poate fi stropita cu suc de lamaie si cu foarte putin ulei).

Cina: puteti consuma exact ceea ce ati consumat la pranz, insa in cantitati mai mici.

Ziua III: ziua carbohidratilor

Pranz: puteti consuma paste din faina integrala (fierte cu condimente sau bulion) sau cartofi (fierti in apa simplu sau cu plante aromatice).

Cina: o inghetata mica sau o felie (mai mica) de tarta cu fructe sau 4 tablete de ciocolata (cu peste 70% cacao).

In ziua a IV-a la pranz si la cina puteti consuma orice tip de fructe (mai putine banane), insa in cantitati moderate.

In continuare trebuie sa reluati Ziua I si tot asa, pana cand finalizati cele 90 de zile ale dietei.

Ati urmat pana acum una din variantele Dietei disociate? Daca raspunsul dumneavoastra este “Da!”, care dintre acestea si care au fost rezultatele obtinute?

TOP SUPLIMENTE

2 Comments

  1. Pingback: Dieta Lygia Alexandrescu: sfaturi pentru o silueta frumoasa-LadyDeRomania – Site oficial

  2. Pingback: Ati incercat dieta disociata? | eFeminin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *