Dieta Atkins, cura de slabire bogata in grasimi

By on February 6, 2013
atkins

Aproape fiecare persoana a auzit despre celebra dieta care reuseste de 40 de ani sa schimbe viata a milioane de oameni, si anume Dieta Atkins. Scrisa in anii 1970 si lansata doi ani mai tarziu cartea care descrie aceasta dieta a avut un succes impresionant in intreaga lume, estimandu-se ca pana in prezent 5% din populatia Americii si Europei a urmat acest popular regim alimentar.

Fiind revolutionara la vremea respectiva, deoarece contrazicea toate regimurile alimentare care se bazau pe o alimentatie saraca in grasimi si bogata in carbohidrati, Dieta Atkins a reusit sa devina cel mai popular regim alimentar din intreaga lume.

Pe scurt, “filosofia” acestei diete presupune un consum ridicat de grasimi si scazut de carbohidrati. Pentru a functiona corespunzator organismul uman trebuie sa produca energie, iar aceasta energie rezulta din arderea grasimilor si a carbohidratilor.

La inceput organismul va transforma carbohidratii (sub forma de glucoza) in energie, dar daca acestia lipsesc va trece la transformarea grasimilor in energie. In acest fel prin procesul de lipoliza si prin rezultatul secundar al acestuia, cetoza (eliminarea cetonelor prin respiratie si urina), organismul va arde grasimile si va ajuta persoana care urmeaza aceasta dieta sa piarda kilogramele in plus.

Procesul de cetoza influenteaza si productia de insulina, in acest fel nu se vor mai forma cantitati ridicate de grasime in organism, grasimea existenta va fi folosita pentru a produce energie, iar poftele pentru glucide vor disparea.

Pe langa pierderea rapida a kilogramelor nedorite, persoanele care urmeaza aceasta dieta vor observa o scadere a colesterolului, o crestere a energiei si vor putea preveni diabetul, hipertensiunea sau sindromul ovarului polichistic. Astfel, pe langa faptul ca lupta impotriva obezitatii, Dieta Atkins ajuta si pentru: boli cardiovasculare, dezechilibre ale nivelului de zahar din sange, alergii, cefalee, intoleranta alimentara, diabet.

Cel mai important avantaj al Dietei Atkins este faptul ca veti reusi sa va mentineti greutatea corporala pentru o perioada indelungata de timp, poate chiar pentru tot restul vietii. Toate acestea vor putea fi obtinute datorita faptului ca, in cadrul acestei diete, nu exista diferente mari de calorii intre etape.

Persoanele avantajate de aceasta dieta sunt cele care: sunt dependente de zahar, simt nevoia sa consume des dulce, nu mai doresc sa isi calculeze caloriile consumate, doresc sa manance pana cand simt senzatia de saturatie.

Persoanele dezavantajate de aceasta dieta sunt cele care: sunt vegetariene, nu agreeaza alimentele bogate in proteine, au anumite restrictii medicale sau medicamentoase (cum ar fi diureticele).

Din cauza faptului ca se consuma o cantitate importanta de grasimi, fapt ce nu este recomandat de catre cele mai multe institutii din domeniul sanatatii (acestea recomanda consumul a maxim 30% grasimi), Dieta Atkins este controversata. Chiar si procesul de cetoza este pus sub semnul intrebarii deoarece pe termen lung acesta, potrivit anumitor specialisti, ar putea solicita anumite organe.

In timpul primei etape a acestei diete pot aparea anumite simptome: oboseala, ameteala, slabiciune, insomnie. De asemenea poate aparea constipatia, din cauza eliminarii fibrelor, in acest fel creste riscul de a deveni dependenti de laxative. Din cauza consumului ridicat de grasimi pot aparea anumite boli de inima, iar femeile sunt predispuse la aparitia osteoporozei. Nu este sanatoasa nici slabirea brusca din timpul primei etape, pentru organismul uman ideal este sa slabeasca 0,5 kilograme pe saptamana (maxim 1 kilogram).

Daca va hotarati sa urmati aceasta dieta trebuie sa respectati patru etape individuale care va vor ajuta sa slabiti si sa va mentineti greutatea corporala, chiar si dupa incetarea dietei. Trebuie stiut faptul ca toti cei care vor opta pentru aceasta dieta isi vor schimba stilul de viata, asadar trebuie sa fiti hotarati atunci cand veti incepe acest regim alimentar.

Prima etapa: Inductia

atkins_diet_1In cadrul acestei prime etape a Dietei Atkins veti reusi sa va “antrenati” organismul sa produca energie consumand grasimile si nu carbohidratii, procesul de cetoza. Astfel veti pierde in greutate deoarece nivelul de zahar se va stabiliza, pofta de mancare va fi scazuta, iar dependenta de zahar, grau, derivati din porumb, cereale, cafeina, alcool, etc., va fi exclusa.

Trebuie sa urmati aceasta etapa timp de cel putin 14 zile, perioada in care veti consuma maxim 20 grame de carbohidrati/zi. Veti putea slabi pana la 10 kilograme in cadrul acestei etape.

In timpul acestei etape trebuie sa:

  • respectati cele trei mese principale ale zilei;
  • combinati echilibrat consumul de grasimi si proteine: peste, carne rosie, gaina de tara, grasime sub forma de unt, oua, maioneza, ulei de masline/floarea soarelui/sofra, uleiuri vegetale;
  • nu depasiti cele 20 grame de carbohidrati permise in fiecare zi;
  • nu consumati alune, nuci sau seminte in primele doua saptamani ale acestei etape;
  • includeti in alimentati zilnica fructe, legume si salate;
  • inlocuiti zaharul cu indulcitorii artificiali de tipul zaharinei sau sucralozei;
  • nu consumati produsele care contin zahar, deoarece acestea contin si cantitati mari de carbohidrati;
  • evitati: guma de mestecat, siropurile si picaturile de tuse sau pastilele pentru improspatarea respiratiei, deoarece contin zahar sau indulcitori calorici;
  • renuntati la sosuri deoarece contin cantitati “ascunse” de carbohidrati;
  • renuntati la snacks-uri deoarece contin multe proteine;
  • beti cel putin 8 pahare cu apa pe zi;
  • nu consumati cafeina sub forma de: ceai, cafea, bauturi carbogazoase sau bauturi energizante;
  • cei care au probleme cu constipatia pot consuma ceai de crusin sau pot bea o cana de apa in care au pus o lingura cu seminte de in si una cu tarate si grau (acest amestec trebuie consumat zilnic). De asemenea sunt recomandate si salatele de legume;
  • incercati sa beti multivitamine si minerale in fiecare zi, exclus fierul!
  • evitati folosirea produselor de slabit pe care nu este precizat faptul ca nu contin carbohidrati.

Exemplu de meniu:

Mic-dejun: omleta cu rosii si sunca, mozzarella, avocado, cafea decofeinizata.
Pranz: salata lui Cezar cu pui fript (salata, crutoane, oua, parmezan, mustar, ulei de masline, usturoi, lamaie, sare, piper).
Cina: friptura din carne de porc, pui fara grasime sau vita, asortata cu sote de legume si salata verde cu lamaie.
Gustare: telina umpluta cu crema de branza.

Etapa a doua: Pierderea in greutate

In timpul acestei etape veti reusi sa slabiti intre 1 si 2 kilograme pe saptamana!

Cantitatea de carbohidrati consumata va creste, in timpul acestei etape, cu cate 5 grame pe saptamana pana cand veti ajunge la un nivel “critic” (depinde de organismul fiecarei persoane), intre 25 si 50 de grame de carbohidrati pe zi.

Nu trebuie sa intelegeti aceasta etapa ca si o trecere de la proteine si grasimi la carbohidrati, ci ca si o schimbare lenta a raportului dintre grasimi, glucide si proteine si carbohidrati. Organismul fiecaruia va “identifica” cantitatea necesara de carbohidrati, astfel incat sa nu cresteti exagerat in greutate.

Trebuie sa fiti foarte atenti atunci cand alegeti alimentele pe care le veti consuma, deoarece cresterea treptata a cantitatii de carbohidranti trebuie facuta corect. In caz contrar eforturile depuse pana la aceasta etapa vor fi inutile si riscati sa reveniti la vechile “obiceiuri” alimentare.

Puteti consuma cantitati importante de legume, dar puteti include in alimentatie si fructele de padure, nucile sau semintele.

Tot in cadrul acestei etape veti observa cum reactioneaza organismul atunci cand consumati alimente noi, astfel veti putea identifica alimentele care va produc “neplaceri” (alergii, meteorism, gaze intestinale).

Cateva dintre alimentele care au aproximativ 5 grame de carbohidrati:

  • legumele de tipul: ardei gras, ceapa, broccoli, spanac, avocado;
  • produsele lactate: mozzarella, branza;
  • nucile, migdalele, semintele;
  • sucurile de fructe: lamaie.

Exemplu de meniu:

Mic-dejun: 2 oua fierte, 2 felii de bacon, muschi file, 1 rosie.
Pranz: friptura de curcan cu ardei umplut cu branza si o salata verde.
Cina: friptura de cotlet de porc cu varza calita cu (extra) piper si paine integrala.
Gustare: seminte de dovleac.

Etapa a treia: Pre-mentinerea

Aceasta etapa trebuie inceputa atunci cand mai aveti doar foarte putin de slabit pentru a ajunge la greutatea ideala. Daca pana la aceasta etapa reuseati sa slabiti pana la 2 kilograme pe saptamana, de acum veti slabi doar cateva sute de grame pe saptamana.

In cadrul acestei etape veti trece de la pierderea in greutate la mentinerea greutatii, iar acest lucru il veti realiza prin cresterea cantitatii de carbohidrati cu pana la 10 grame pe saptamana.

Atentie: in aceasta perioada trebuie sa mentineti pierderea treptata in greutate, circa 0,5 kilograme pe saptamana. De asemenea trebuie introduse mici cantitati din mancarurile traditionale: orez, peste, paine, paste.

Regimul alimentar din aceasta etapa va permite sa:

  • consumati diverse alimente, dar fara excese;
  • respectati mesele principale ale zilei (tot restul vietii);
  • identificati alimentele care va ajuta sa slabiti;
  • identificati alimentele care va provoaca dependenta.

Exemplu de meniu:

Mic-dejun: o clatita cu capsuni, fara sirop sau zahar.
Pranz: ciorba de fasole cu o bucatica de sunca si branza cu tortilla.
Cina: peste fript (somon sau peste oceanic) cu piure din praz si conopida, salata de ridichii si castravete.
Gustare: 2 trufe de ciocolata.

Etapa a patra: Mentinerea

Ultima etapa a Dietei Atkins trebuie inceputa atunci cand ati reusit sa ajungeti la greutatea corporala dorita si atunci cand ati “invatat” cum sa alegeti alimentele care va ofera cantitatea de carbohidrati necesara pentru a va mentine greutatea corporala dobandita.

In cadrul acestei etape veti putea consuma maxim 90 de grame de carbohidrati in fiecare zi. De asemenea trebuie sa fiti foarte atenti la greutatea dumneavoastra, aceasta nu trebuie sa fluctueze cu mai mult de 1,5 kilograme pe saptamana.

Asadar monitorizarea atenta a greutatii trebuie facuta saptamanal, iar daca veti observa ca ati acumulat mai mult de 2 kilograme intr-o saptamana atunci trebuie sa reveniti la etapa a doua (pierderea in greutate), pentru a reduce cantitatea de carbohidrati.

Sfaturi utile pentru a va mentine greutatea corporala dobandita:

  • Tineti cont de varietatea culinara deoarece aceasta va va ajuta sa va mentineti greutatea corporala mentinandu-va motivat. Puteti incerca mai multe retete din categorii diferite dar si diferite produse pentru a va diversifica regimul alimentar.
  • Evitati consumarea produselor conservate care contin zahar si aditivi alimentari si incercati sa consumati doar mancaruri facute din produse proaspete.
  • Renuntati la produsele care au un continut ridicat de zahar, amidon, faina alba sau siropuri de porumb.
  • Este indicat sa consumati vitamine si suplimente nutritionale.
  • Trebuie sa va limitati consumul de alcool si de cafeina.
  • In momentul in care observati ca incepeti sa va ingrasati trebuie sa “actionati” imediat.
  • Exercitiile fizice ar trebui sa faca parte din programul dumneavoastra zilnic.

Exemplu de meniu:

Mic-dejun: 2 felii de paine, omleta cu branza (din 2 oua) si urda.
Pranz: ciorba din legume, salata de legume cu peste.
Cina: friptura din pui, orez (sau spanac) cu ciuperci, salata verde cu lamaie.
Gustare: o felie de pepene galben cu suc de lime.

Bine de stiut!

Conform cercetarilor medicale si nutritionale efectuate asupra acestei diete s-au formulat patru principii fundamentale care, daca sunt respectate, reusesc sa va schimbe intreaga viata:

  1. Pierderea in greutate: reducerea aportului de carbohidrati determina arderea grasimilor si transformarea acestora in energie, in acest fel rezulta pierderea in greutate.
  2. Mentinerea greutatii: prin gestiunea corecta a valorilor de carbohidrati ideale pentru organismul dumneavoastra reusiti sa slabiti kilogramele dorite si sa va mentineti greutatea corporala ideala pentru o perioada indelungata de timp.
  3. Sanatatea: adoptand un regim alimentar (nutritional) echilibrat reusiti sa va controlati consumul de carbohidrati, gusturile culinare vor fi satisfacute si astfel organismul va functiona corespunzator. In plus aceasta dieta va “incurajeaza” sa practicati exercitii fizice “elementare” pentru a va tonifica musculatura si pentru a va simti mai bine.
  4. Prevenirea afectiunilor: pot fi evitate boli precum: oboseala, diabetul zaharat, bolile cardiovasculare.

Sfaturi utile!

Urmand aceste indicatii veti reusi sa depasiti mai usor aceasta dieta si sa obtineti rezultatele mult dorite.

  • Achizitionati-va un cantar digital deoarece cu ajutorul acestuia veti putea calcula caloriile, grasimile, carbohidratii, colesterolul, proteinele, fibrele si sodiul.
  • Diversificati-va alimentatia pentru a preveni monotonia.
  • Consumati in fiecare zi 8 pahare cu apa, incercati sa nu inlocuiti aceasta cantitate cu ceai, cafea sau alte tipuri de bauturi.
  • Aveti in permanenta cu dumneavoastra o sticla de jumatate cu apa si incercati sa o consumati, chiar si atunci cand sunteti ocupat sau sunteti la o intalnire.
  • Inlocuiti obiceiul de a manca in timp ce va uitati la televizor (calculator) cu obiceiuri mai active, cum ar fi: exercitiile de relaxare, utilizarea stepper-ului.
  • Evitati lifturile si scarile rulante, in acest fel veti reusi sa faceti mai multa miscare.
  • Atunci cand doriti sa consumati chips-uri alegeti-le pe cele din soia, deoarece acestea au un continut redus de carbohidrati.
  • Inainte de a merge la o petrecere incercati sa mancati acasa, iar in timpul acesteia consumati doar putine gustari si maxim un pahar cu bautura alcoolica.

Se recomanda sa consultati un specialist nutritionist si sa va faceti analizele medicale inainte de a incepe aceasta dieta!

TOP SUPLIMENTE

One Comment

  1. Pingback: – Dieta atkins

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *