Dieta alcalina sau dieta pH-ului corpului uman

By on May 29, 2013

In anul 1909 un chimist danez formeaza “scala pH” pentru a masura numarul ionilor de hidrogen care se afla intr-un volum standard de lichid. Aceasta scala porneste de la un extrem de acid (numerotat cu 0) si ajunge la un extrem de alcalin (numerotat cu 14), iar alimentele sau substantele care ajung fix la 7 sunt considerate a fi neutre. Aceasta scara a permis cercetatorilor si nutritionistilor sa incadreze mai bine anumite substante si alimente si astfel s-au emis mai multe teorii in legatura cu alcalinitatea sau aciditatea acestora.

Insa Dieta alcalina incepe sa fie cunoscuta la nivel mondial de abia din anul 2003, atunci cand apare cartea “The pH Miracle” (Robert O Young si Shelley Redford Young) si cand numeroase vedete (Victoria Beckham) adopta acest stil de viata.

Principiul de baza al acestei diete este consumul alimentelor alcaline in proportie de mai bine de 75% si al celor acide in proportie de maxim 25%, pentru a mentine pH-ul organismului cu valori cuprinse intre 7,35 si 7,45. In acest fel vom reusi sa fim mai sanatosi, sa traim mai mult timp, sa imbatranim mai lent, sa ne simtim mai bine si cel mai important, sa aratam mai bine.

De asemenea este important ca in cadrul fiecarei mese consumate proportia alimentelor alcaline consumate sa o depaseasca pe cea a alimentelor acide. In cazul in care sunteti deja foarte bolnav alimentatia dumneavoastra ar trebui sa devina alcalina in proportie de 100%, pana cand redobanditi starea de sanatate ideala.

Trebuie stiut si faptul ca in interiorul corpului nostru valoarea ph-ului nu este aceeasi pentru fiecare organ in parte. De exemplu la  nivelul stomacului aceasta este mai ridicat (cu valori cuprinse intre 1,35 si 3,5 – mediul acid al acestuia fiind ideal pentru digestia alimentelor), la nivelul sangelui pH-ul variaza intre 7,35 si 7,45 (usor alcalin), urina are pH-ul intre 5,5 si 6,5 (este acida), iar saliva are pH-ul cu valori cuprinse intre 6,2 si 6,4.

Conform studiilor publicate in cartea “Hiperaciditate – bolnav fara motiv” (autor Norbert Treutwein), hiperaciditatea cronica poate cauza numeroase probleme de sanatate. Din aceasta cauza de foarte multe ori suntem obositi, morocanosi si fara nici un fel de vlaga, sau riscam sa ne imbolnavim (reumatism, migrene, diabet, infarct miocardic, cancer, nevroze, psihoze, etc.).

Felul in care traim ne influenteaza foarte mult echilibrul existent in corpul nostru, mai exact echilibrul dintre rezervele de acizi si baze. In acest fel alimentatia gresita, viciile adoptate (alcool, fumat, cafea), sedentarismul si stresul sunt elemente care contribuie la cresterea nivelului de aciditate din organism si astfel la dobandirea unei stari generale mai urate sau chiar la imbolnavire.

 

 

Alimente alcaline:

alimente alcaline1. Fructe: mere si cidru, pere, banane coapte, capsuni, nectarine, mandarine, pepene galben sau rosu, ananas, struguri, cirese, caise, piersici, smochine, stafide, curmale, avocado, mango, grapefruit, masline negre, papaya, fructe de padure, fructe tropicale, caju si alte fructe oleaginoase, migdale, nuci, castane.

2. Legume: rosii, ardei, salata verde, cartofi, castraveti, vinete, ciuperci, morcovi, pastarnac, patrunjel, spanac, ceapa, usturoi, praz, mazare verde, conopida, broccoli, sparanghel, dovleac, ridichi, varza rosie sau alba, sfecla, andive, anghinare, nap, soia boabe, in, leguminoase incoltite, urzici, bostan.

3. Cereale: cereale proaspete (grau, secara, ovaz, orz, lucerna), orz verde sau alimente neutre (care absorb aciditatea digestiva): paine prajita, paine mai veche de 2 zile.

4. Lactate: lapte smantanit, unt, frisca, lapte proaspat nepasteurizat (vaca, capra), iaurt simplu nepasteurizat, lapte prins, kefir, zer.

5. Alimente gatite: legume fierte sau coapte, mancaruri sau ghiveci de legume (fara rosii sau bulion), supe de zarzavat si radacinoase (fara carne).

6. Dulciuri: miere naturala in cantitate foarte mica, sirop de orez brun, suc de trestie de zahar, zahar din trestie uscat.

7. Produse animale: oua de rata sau prepelita.

8. Bauturi: ceaiuri de plante neindulcite, apa plata si apa de izvor (sa aiba pH doar usor trecut de 7), sucuri de legume radacinoase.

9. Diverse: condimentele (aproape toate: marar, patrunjel, flori comestibile, ardei iute, ginger, ghimbir, cimbru, busuioc, dafin, boabe de mustar), algele, sarea de mare, drojdia de bere (calup), ghimbirul, amalaki, produsele din lucerna, fructe de mare, spirulina, probiotice.

10. Alimente uleioase: uleiul de peste, uleiul de floarea soarelui sau masline presat la rece, uleiul de primula, samburi de dovleac, susan, migdale, nuca de cocos proaspata, castane, alune.

 

 

dieta alcalina Atentie!!! Exista cateva alimente alcaline sau neutre care reusesc sa genereze aciditate, dintre care mentionam: dulciurile, zaharul, majoritatea produselor de cofetarie si patiserie (preparate cu faina alba si zahar) sau alimentele bogate in glucide (de exemplu orezul).

De asemenea exista si alimente acide care genereaza alcalinitatea, cum ar fi: lamaia, muraturile usor fermentate (castravetii de vara in saramura, varza murata in primele 3 luni), grapefruitul, otetul de mere diluat in apa. Toate produsele naturale sunt alcaline, insa cand acestea primesc anumiti coloranti, conservanti sau alte tipuri de elemente artificiale devin acide (intr-o proportie mai mica sau mai mare).

Este indicat: sa consumam legumele crude, pe cat posibil, sa se evite preparatele prajite, fainoasele din faina alba (paste, paine alba) si cele care contin mult zahar.

Pe langa alimentatie trebuie sa tinem cont si de anumite obiceiuri care reusesc sa ne alcalinizeze corpul, cum ar fi: somnul, meditatia, relaxarea, exercitiile de respiratie, exercitiile fizice, sauna, calmul, fericirea, buna dispozitie si bucuria.

Persoanele tinere, in special copiii, reusesc sa dobandeasca mai repede si usor echilibrul in organism, insa este recomandat ca si alimentatia acestora sa fie una echilibrata deoarece vor reusi sa creasca mai sanatos. In laborator fructele au o reactie chimica acida, insa in urma procesului de metabolizare acestea devin alcaline si din acest motiv majoritatea fructelor sunt recomandate.

Pentru a elimina surplusul de aciditate se recomanda transpiratia, asadar sauna, inotul sau mersul pe bicicleta sunt recomandate. Atunci cand urmati o astfel de dieta de alcalinizare a organismului este important consumul mineralelor naturale extrase din coaja de ou, cochilii, alge sau saruri minerale, cum ar fi: calciu, vitamina D, magneziu, zinc si cupru.

Fiind simplu de retinut, sanatoasa si indestulatoare, Dieta alcalina a reusit sa castige numerosi adepti la nivel mondial. Insa atunci cand decideti sa urmati acest regim alimentar este recomandat sa cereti sfatul unui specialist si sa va faceti un set complet de analize.

 

TOP SUPLIMENTE

One Comment

  1. Luminita

    March 19, 2015 at 18:32

    Superba explicatia, argumentata si extrem de explicita. Multumesc!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *