Ce este laptele auriu si de ce ar trebui sa il consumam?

By on March 13, 2018
laptele auriu golden milk

Cu toate ca nu este specific, traditional, tarii noastre, golden milk sau laptele auriu a inceput sa fie tot mai cautat si apreciat. Sanatos, nutritiv si cu remarcabile beneficii pentru sanatatea noastra. Merita sa-i acordam sansa sa faca parte din alimentatia noastra zilnica, de ce nu!

Este ideal a fi consumat in timpul sezonului rece, pentru ca ne intareste sistemul imunitar si ne protejeaza de raceli sau gripe.

Ce este mai exact laptele auriu?

Este o bautura traditionala in India. Compus din: lapte fierbinte, putina grasime (de tip cocos sau ghee – un unt clarificat), zahar si condimente (turmeric (curcuma) – de unde si culoarea aurie a laptelui – este ingredientul principal, piper – piperina din piper ne permite sa absoarbem curcuminul, ghimbir, scortisoara, cardamom).

  • untul clarificat este untul solid fiert, pana in momentul in care se separa partile lichide de cele solide si se elimina partea proteica. Este perfect pentru prajit. Ideal pentru cei care au intoleranta la lactoza. Este folosit in medicina traditionala indiana, ayurveda, de secole, cu succes.

Grasimile din golden milk sunt optionale. Daca va preparati singur acest tip de lapte, puteti sa nu le adaugati. In trecut, rolul acestui lapte era unul energizant. Daca sunteti atenti la caloriile consumate, atunci puteti sa nu adaugati grasimi saturate care aduc un plus caloric.

De asemenea, puteti sa indulciti laptele cu miere sau cu siropuri dulci, pentru a evita adaosul de zahar. Tot din punct de vedere caloric se recomanda asta.

Asa cum bine stiti si voi, turmericul este un condiment cu un puternic rol antiinflamator, antioxidant si anticancerigen. Curcuma contine curcumin – care este un polifenol care are o multime de functii terapeutice, fara efecte secundare (in comparatie cu cortizonul). Ajuta la circulatia sanguina, cicatrizarea plagilor, sanatatea articulatiilor, muschilor sau cea mentala (stopeaza boala Alzheimer sau previne tulburarile cognitive).

Chiar si durerile de cap (cauzate de stres), tulburarile neurologice, sanatatea sistemului digestiv, problemele pielii si parului, tensiunea arteriala, detoxifierea ficatului, nivelul de colesterol, nivelul de trigliceride este redus. Multi nutritionisti il recomanda atunci cand vrem sa slabim, fiind ideal pentru neutralizarea caloriilor in exces.

Mai multe beneficii oferite de laptele auriu!

Este si un antibiotic natural foarte puternic, folosit de secole. Asa ca nu trebuie sa ezitati sa-l consumati cald, in timpul perioadelor in care vreti sa scapati de gripe sau raceli.

Aminteam mai sus ca este prezent si ghimbirul in laptele auriu. Daca veti citi acest articol veti intelege cat de important este si acest aliment pentru sanatatea noastra.

Pe internet veti gasi numeroase retete despre cum puteti prepara laptele auriu. Alegeti-o pe cea pe care o considerati potrivita stilului vostru de viata, nevoilor sau gusturilor.

Trebuie sa stiti ca puteti prepara laptele auriu chiar si fara lapte. Pare greu de crezut, nu-i asa?! Ei bine, in unele zone, golden milk se prepara cu ceai verde, la care se adauga ghimbirul, turmericul si celelalte ingrediente specifice.

In cazul in care nu consumati produse de origine animala sau daca aveti intoleranta la lactoza, puteti opta cu incredere pentru laptele vegetal. De multe ori aceste produse vegetale vor schimba, in bine, gustul final al laptelui vegetal.

Daca nu faceti voi acasa laptele vegetal si il cumparati, aveti grija ca acestea sunt deja indulcite. Cititi cu atentie eticheta produsului, ca sa nu mai adaugati si voi indulcitori fara sa fie nevoie.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *