Ce este Dieta pegana si cum putem slabi sanatos?

Ati incercat de-a lungul anilor numeroase regimuri alimentare fara succes? Ati realizat ca cele mai multe ne ajuta sa slabim doar pentru o perioada scurta de timp?
Astazi vom afla impreuna ce inseamna Dieta pegana.
Care sunt principiile promovate de acest regim alimentar si cat de mult vom reusi sa slabim.
Cum a luat nastere Dieta pegana?
Tot mai des, in ultimii ani, incepe sa fie auzit termenul de pegan, peganism.
In anul 2015, medicul Mark Hyman este cel care pune bazele acestui termen, devenit regim alimentar. Acesta a imbinat o parte din principiile Dietei vegetariene cu cele ale Dietei Paleolitice.
Acest nou regim alimentar si-a castigat foarte multi adepti in doar cei cativa ani de cand a fost creat. Principalul motiv este ca sunt promovate principii alimentare sanatoase si astfel putem sa-l transformam cu usurinta intr-un stil de viata.
Dieta pegana nu este una restrictiva, ci una moderata. Putem sa o urmam cu usurinta si ne permite sa consumam fructe, legume, grasimi sanatoase si chiar unele produse alimentare.
In paleolitic, omul a descoperit ca are mai multa energie daca va consuma carne (descoperise si focul, asa ca …). Motiv pentru care, asa cum probabil va amintiti, Dieta paleolitica promoveaza consumul carnii.
In partea opusa este Dieta vegetariana, care promoveaza indepartarea de produsele de origine animala.
Cu toate ca sunt atat de diferite, aceste doua regimuri alimentare au reusit sa se intrepatrunda. Pe langa faptul ca vom reusi sa fim activi, sanatosi si supli, vom avea mai putine probleme de sanatate cauzate de colesterol, diabet, boli cardiovasculare si asa mai departe.
Principiile alimentare
Fructele si legumele vor fi principalele alimente pe care avem voie sa le consumam in cadrul acestei diete. Vor reprezenta circa 75% din meniul nostru zilnic.
Fructele si legumele alese ar trebui sa aiba un indice glicemic mic (mere, capsune, morcovi, sfecla).
Carnea pe care o consumam trebuie sa fie de la animale crescute natural, sa fie cat mai saraca in grasimi. Se recomanda pestele, vita.
Putem consuma chiar si 1-2 oua pe zi, datorita numeroaselor proteine si grasimi sanatoase.
Tot pentru grasimile bune se recomanda si consumul uleiului de masline, nucilor, semintelor sau avocado.
Foarte important: alimentele pe care le consumam trebuie sa fie crescute natural. Fara pesticide, fara conservanti, hormoni, indulcitori sau fara ca acestea sa fie modificate genetic.
De obicei cerealele cresc nivelul zaharului in sange si duc la aparitia a numeroase probleme de sanatate.
Mai multe informatii
Avem totusi voie sa consumam maxim 125 grame de cereale pe zi. Alegeti cereale cu indice glicemic redus, de tipul: quinoa, mei, hrisca, orez salbatic.
Din categoria leguminoaselor avem voie sa consumam zilnic circa 250 de grame. Si acestea cresc nivelul zaharului din sange si duc la aparitia anumitor probleme digestive.
Laptele si produsele lactate ar trebui evitate. In cazul in care vreti totusi sa consumati, optati pentru laptele de capra sau oaie. Alegeti sa consumati doar din surse sigure, naturale.
In cadrul dietei pegane nu aveti voie sa consumati mancare prelucrata, de tipul dulciuri din comert, conserve, bauturi carbogazoase, zahar rafinat sau produse din soia.
Asa cum se poate observa, acest regim alimentar promoveaza o alimentatie cat de cat diversificata si sanatoasa.
Puteti sa incercati sa va insusiti principiile alimentare sanatoase promovate de aceasta dieta.