Cateva informatii utile despre E.coli: cum putem preveni?!

Escherichia coli sau E.coli. Despre aceasta bacterie sau enterobacterie vreau sa discutam in randurile de mai jos.
Este prezenta in tractul gastrointestinal al oamenilor si animalelor, ajutand la colonizarea intestinului cu baterii patogene. Are rol si in producerea vitaminei K.
Asadar, per total, aceasta bacterie este una care ne ajuta. Exista insa mai bine de 700 de tulpini ale acestei bacterii, iar unele pot fi daunatoare organismului nostru.
Mai exact, elibereaza anumite toxine care duc la infectii intestinale si de tract urinar, meningita sau pneumonie.
Se transmite prin apa sau hrana contaminata, prin contact direct cu omul sau animalul purtator al acestei bacterii.
Cum ne dam seama ca avem o infectie E.coli?
De regula, persoanele care au sistemul imunitar slabit sunt afectate in mod direct. In aceasta categorie intra copiii, gravidele, persoanele in varsta, cei care sufera de anumite boli cronice, cei care fac tratamente chimioterapeutice.
Sunt cateva simptome la care trebuie sa fim atenti. Acestea sunt: diaree apoasa, crampe, durere in partea inferioara a abdomenului, frisoane, balonare, greata, varsaturi, lipsa poftei de mancare, oboseala (nejustificata), febra.
In functie de cat de severa este infectia, pot aparea diaree sau urina cu urme de sange, vanatai, deshidratare, paloare, chiar blocaj renal.
Este foarte important sa mergem la un consult de specialitate. Cu cat simptomele sunt mai grave, mai dese si mai dureroase, cu atat riscam mai mult sa ne punem viata in pericol.
Ne dam seama cu usurinta daca avem o astfel de infectie. Tot ce trebuie sa facem sunt analize de urina si scaun. In functie de rezultate, medicul va poate recomanda un tratament adecvat organismului vostru.
De obicei ne infectam cu aceasta bacterie atunci cand mancam alimente contaminate, alimente care nu au fost depozitate la temperatura optima, care nu au fost gatite suficient (cum ar fi carnea in sange sau cea negatita complet), laptele nepasteurizat, legumele sau verdeturile nespalate.
Trebuie sa tinem cont si de faptul ca …
Si apa poate fi un factor de transmitere a acestei bacterii. Fie ca vom consuma alimente spalate sau udate cu apa contaminata cu E.coli, fie ca mergem la bai publice (stranduri, piscine).
Contactul direct este de asemenea o sursa de contaminare cu aceasta bacterie patogena. Adica daca o persoana contaminata deja nu se spala pe maini si este bucatar sau interactioneaza direct cu noi.
Daca aveti aceasta problema, nu trebuie sa intrati in panica. De obicei corpul nostru reuseste sa tina sub control boala in circa 5-7 zile.
Putem sa ajutam organismul sa lupte cu aceasta bacterie consumand multe lichide, pentru a preveni deshidratarea si odihnindu-ne suficient.
Nu luati tratamente impotriva diareei daca nu v-a recomandat medicul asta. De obicei aceste tratamente ne incetinesc digestia si favorizeaza asimilarea toxinelor produse de bacterie. Antibioticele nu trebuie luate.
Daca apar complicatii este necesara spitalizarea, pentru a beneficia de tratament de specialitate.
Ce putem face pentru a preveni infectia cu aceasta bacterie?
In primul rand trebuie sa ne spalam mainile inainte de a manca orice. Apoi sa spalam bine ustensilele de bucatarie, tocatorul si alimentele pe care le consumam.
Nu trebuie sa consumam carnea cruda sau daca o facem sa fim siguri de provenienta si conditiile de depozitare. Mare atentie: carnea se dezgheata la frigider sau la temperatura camerei.
Invatati sa tineti mancarea la rece, nu o lasati la temperatura camerei.
Incercati sa consumati doar bauturi pasteurizate, cum ar fi laptele, sucul sau bauturile alcoolice.
Daca tineti cont de aceste reguli simple, veti putea sa preveniti aparitia acestei afectiuni.