Cat de sanatoase sunt si cat de des putem consuma alimentele congelate?

By on March 7, 2018
alimentele congelate

Sunt sau nu daunatoare alimentele congelate? Este bine sa le alegem in detrimentul celor proaspete? Acestea sunt intrebarile la care voi incerca sa raspund in randurile de mai jos, tinand cont de parerile specialistilor.

Inca din cele mai vechi timpuri, oamenii au invatat sa-si conserve alimentele, astfel incat sa le aiba si in perioadele in care natura nu era atat de “darnica”. Le pastrau prin afumare, depozitare in pesteri, fierbere, uscare, inghetare, in functie de zona, conditii si alimente.

In zilele noastre, alegem de multe ori sa ne pastram alimentele in congelator, pentru ca este mult mai simplu, eficient si convenabil. Cat de sanatoasa este aceasta metoda de pastrare?

Alimentele congelate sunt sau nu sanatoase?

Teoretic, alimentele se pastreaza bine in momentul in care sunt inghetate, pentru ca la temperaturi scazute nu apar microorganismele (bacterii, microbi, mucegaiuri, drojdii) care pot deteriora mancarea respectiva sau pot produce toxiinfectii alimentare.

Din pacate, nu ne putem da seama daca produsul respectiv a fost pastrat optim la acele temperaturi scazute tot timpul. De cate ori nu gasim prin supermarket usi deschise la frigidere sau pungi aruncate. Congelarea si decongelarea repetata va strica calitatea produsului respectiv.

Asa cum va imaginati si voi, in momentul in care congelam alimentele pe acestea se formeaza cristale de gheata (adica apa). In functie de cat de mare este aceasta cantitate de apa, structura si proprietatile alimentelor se deterioreaza.

La fel ca si in orice situatie, se recomanda moderatia. Nu faceti exces de alimente congelate. Apelati la ele doar atunci cand aveti nevoie si nu le gasiti in stare naturala.

Legumele si fructele congelate pot fi consumate cu incredere, pentru ca-si pastreaza mult timp proprietatile. In plus, acestea nu pot fi gasite tot timpul anului in stare naturala, proaspate.

Nu o sa congelam alimente de tipul ciuperci, salata, oua, conserve, sosuri, usturoi, miere de albine, pepene, ananas, smantana, nu-i asa? Rosiile, castravetii, ridichiile, au multa apa si nu se congeleaza bine pentru ca-si pierd gustul si devin moi. Alimentele mentionate mai sus prin inghetare isi pierd nutrientii. Carnea, pestele, mazarea, condimentele, pot fi congelate fara nicio problema.

Cateva reguli importante!

Nu este indicat sa consumam des produse semipreparate, congelate, de tipul pizza, paste, produse de patiserie sau cartofi. Vor avea foarte multe calorii si nu ne vor oferi nutrienti importanti pentru functionarea optima. Doar ne vom ingrasa, ceea ce nu este de dorit!

Mare atentie: daca ati scos o punga de carne din congelator, trebuie sa o folositi atunci. Nu este indicat sa o recongelati. Recongelarea nu este recomandata pentru niciun aliment.

Trebuie sa tii cont de cateva reguli atunci cand vei congela. Este o masura de conservare temporara. Nu vei tine ani de zile produsul respectiv in congelator. Maxim cateva luni. Congelatorul trebuie sa fie foarte curat, cu temperatura de circa -18 grade Celsius.

Carnea este destul de periculoasa. Trebuie congelata imediat dupa ce ai luat-o, pentru a impiedica dezvoltarea bacteriilor. Cu cat carnea are mai multa grasime, cu atat trebuie sa o pastram mai putin timp in congelator.

Fie cumperi produse congelate din magazine, fie alegi sa le congelezi tu pe cele proaspete, trebuie sa fii atent. Doar respectate regulile de igiena si temperatura scazuta, poti fi sigur de calitatea produsului pe care il consumi.

Alege mancarea proaspata, iar atunci cand nu ai posibilitatea apeleaza la cea congelata, tinand cont de regulile de mai sus.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *