Care sunt diferentele dintre atacul de cord si cel de panica?

By on May 7, 2018
atac de cord de panica

Sunt multe probleme de sanatate care au aceleasi simptome sau similare. Motiv pentru care, trebuie sa stim sa facem diferenta, ca sa nu riscam sa ne punem inutil viata in pericol.

Astazi vom discuta despre atacul de cord si cel de panica, deoarece seamana foarte mult si pot fi confundate cu usurinta.

Sunt doua dintre problemele de sanatate extrem de raspandite, atat in randul tinerilor, cat si adultilor. Cum le deosebim si ce trebuie sa stim?

Daca aveti pe cineva in familie cu probleme cu inima, stiti probabil ca un atac de cord are cateva, sa le zicem, puncte cheie.

Durere in zona pieptului (toracica), palpitatii, probleme cu respiratia, transpiratie si greata (indigestie).

Problema este ca si atacurile de panica au aceleasi simptome, in mare parte, asa ca pot fi confundate. In plus, un atac de cord poate declansa si un atac de panica.

Trebuie sa ajungem la un medic specialist, pentru a primi diagnosticul corect. La fel cum trebuie sa ne facem o electrocardiograma, pentru a ne asigura ca stim ce avem.

Este foarte important sa stim exact cum se manifesta un atac de cord, pentru a nu avea probleme in a-l confunda cu unul de panica. Daca vom sti acest lucru, cu siguranta vom avea sanse mult mai mari de a nu ne panica inutil.

Cum se manifesta atacul de cord?

Trebuie sa stim ca atunci cand avem un atac de cord, durerea pe care o vom resimti va fi puternica. Exact ca si o presiune puternica asupra toracelui.

Durerea porneste din mijlocul pieptului si continua spre spate sau spre bratul stang. Uneori se extinde spre gat, zona maxilarului, chiar si spre dinti. Durata durerii va fi de peste 5 minute si nu va creste in intensitate.

Cu toate ca vom simti ca nu avem aer, respiratia nu se intensifica. Iar daca vom intensifica noi respiratia, durerea nu va creste. Senzatia de furnicaturi pe care o putem simti se va limita la mana stanga.

Vom simti si o transpiratie rece in tot corpul. La fel de bine pot sa apara si durerile de stomac, greata si chiar voma.

Daca avem un atac de cord, care nu este insotit si de unul de panica, vom fi calmi.

Este foarte important sa cerem ajutorul unui medic in aceste situatii. Ideal ar fi sa nu fim singuri.

Spre deosebire de atacul de cord, atacul de panica se manifesta putin diferit. Aceste mici diferente ne vor ajuta sa stim exact ce avem si sa actionam in cunostinta de cauza.

Cum se manifesta atacul de panica?

Durerile in timpul atacului de panica incep in zona inimii. Senzatia de durere creste in intensitate atunci cand respiram (inspiram, expiram), iar durerile vor fi ascutite. Durerea va aparea si va disparea.

De asemenea, vom avea probleme cand vom respira, pentru ca acest proces se va intensifica. Senzatia de furnicaturi si amorteala nu va fi resimtita doar in bratul stang, ci in tot corpul.

Apare si senzatia de greata, dar foarte rar este insotita si de voma.

Durata unui atac de panica este diferita. De la cateva secunde, pana la cateva zeci de minute. Cand atacul de panica dispare, ne vom simti usurati si extrem de obositi.

Este foarte important sa ne infruntam temerile. In cazul ambelor atacuri ne va fi teama ca murim. Dar spre deosebire de atacul de cord, cel de panica va genera si alte frici (de sufocare, pierede a controlului).

EKG-ul, adica electrocardiograma, ne va spune ce fel de atac am suferit. Indiferent de natura acestuia, este important sa mergem de urgenta la spital.

Sa nu uitam ca un atac de cord masiv ne poate fi fatal. Nu ar trebui sa ignoram niciun simptom.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *