Care este momentul potrivit pentru a renunta la gluten?!

By on January 18, 2018
intoleranta la gluten

In zilele noastre renuntarea la gluten a devenit o moda. Chiar daca nu au probleme reale de sanatate sau intoleranta la gluten, oamenii aleg sa-l elimine pur si simplu pentru a slabi.

Dar, asa cum stiti si voi deja, glutenul este extrem de important pentru buna functionare a corpului nostru. Este exact ceea ce tot repet: pentru o viata sanatoasa trebuie sa mancam de toate, fara sa facem excese. Echilibru, moderatie, hidratare, miscare si gandire pozitiva.

Intolerantele din ultimii ani sunt tot mai dese. Cele la lactoza si gluten fiind in topul clasamentului. Multi insa dintre cei care renunta definitiv la gluten nu o fac pentru ca ar avea intoleranta, ci pentru a slabi sau pentru ca ei cred ca asa este sanatos.

Intoleranta la gluten a ajuns sa fie la moda!

Trebuie insa sa stim ca in acest fel ne putem face mult mai mult rau, din punct de vedere a sanatatii. Putem sa ne trezim cu tot felul de deficiente, carente nutritionale.

De exemplu, painea sau cerealele fara gluten nu mai au vitaminele necesare, in special complexul de vitamine B. Problemele grave apar atunci cand femeile care urmeaza sa ramana insarcinate sau cele care sunt deja, consuma alimente fara gluten.

Acestea pot afla ca nu au suficienta vitamina B9, adica vitalul acid folic. Deficienta de acid folic duce la grave probleme de sanatate in cazul bebelusului. Care poate avea defecte congenitale.

In Statele Unite ale Americii exista deja o problema in consumul fibrelor, care lipsesc din alimentatia zilnica. Daca tot mai multi oameni renunta si la faina integrala, fibrele dietetice de care intestinele au atat de mare nevoie pentru a functiona corect lipsesc si ele.

Partea buna ca putem obtine aceste fibre si din legume, fasole, orez brun, fructe, quinoa. Dar presupune un efort mai mare din partea noastra.

Daca vreti sa renuntati la gluten, trebuie sa o faceti doar daca este recomandarea unui medic specialist. Nu pentru ca asa ati citit pe internet sau pentru ca asa a facut vedeta X.

In urma cu cativa ani nici nu prea iti permiteai sa renunti la gluten pentru ca nu gaseai produse sau erau exagerat de scumpe. Astazi insa fiecare supermarket, oricat de mic ar fi el, are cel putin cateva produse care nu au gluten. Le gasiti sub numele de: fara gluten, gluten free.

nu trebuie sa renuntam la gluten daca nu e cazul

Haideti sa stabilim impreuna ce este glutenul si ce presupune intoleranta la acesta?

Glutenul este o proteina care se gaseste in grau, secara, orz, ovaz, alac si hibrizii lor. Va dati seama ca din aceste cereale se produc o multime de alimente: paine, paste, cereale, pizza. Glutenul se mai gaseste si in: legume congelate, bere, sosuri (cel de soia), unele medicamente, suplimentele de vitamine si minerale, pastele de dinti. Chiar si in unele asa zise arome naturale.

Moda cu intoleranta la gluten a aparut in momentul in care au inceput sa se vehiculeze in presa, in online, ideea ca vom slabi daca renuntam la el. Si uite asa, sa fii mai slab, mai sanatos, sa ai mai multa energie sau chiar sa tratezi autismul, au devenit notiuni corelate cu renuntarea la aceasta proteina vegetala.

Daca aveti cu adevarat intoleranta la gluten, atunci dupa ce il eliminati din meniul zilnic va veti simti mult mai bine. Asta este o realitate. In caz contrar, nu veti simti nimic special. Poate doar mai putini bani in portofel (pentru ca alimentele fara gluten sunt destul de scumpe).

Pentru cei care au boala celiaca (adica nu tolereaza glutenul), chiar si doar 50 de miligrame din aceasta proteina sunt suficiente pentru a le da viata peste cap. Mucoasa intestinului subtire este distrusa tocmai de sistemul imunitar. Care incearca de fapt sa elimine proteina vegetala pe care o considera “dusman”.

Cand mucoasa intestinala se distruge, nu mai primim nutrientii din alimente si ajungem la probleme grave de sanatate. De tipul: infertilitate, crize convulsive, leziuni nervoase, osteoporoza, carente nutritionale.

Din fericire, putem diagnostica destul de usor boala celiaca, printr-un set de analize de sange sau prin biopsie (a intestinului).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *