Cardamomul: un condiment care ar trebui sa existe in fiecare bucatarie

By on March 2, 2018
cardamom

Putini romani folosesc cu incredere, in propria bucatarie, condimentele specifice bucatariei asiatice. Cu toate acestea, cardamomul (chardamom) incepe sa fie tot mai apreciat, pe masura ce este integrat tot mai des in meniul nostru zilnic.

In cazul in care nu stiati deja, cardamomul este un condiment de tipul ghimbirului sau turmericului. Bucatariile asiatice (in special cele indiene) il folosesc cu incredere datorita gustului piperat, iute, dulceag si aromatic (de citrice: lamaie, portocala, camfor).

Foarte important: cardamomul este considerat al treilea cel mai scump condiment in lumea intreaga. Primele doua pozitii fiind ocupate de sofran si vanilie.

Afla de ce ar trebui sa consumam cardamomul!

Chardamomul se prezinta sub forma unor pastai fibroase, care adapostesc semintele. Specialistii ne recomanda sa consumam semintele de cardamom, in detrimentul pudrei. Din momentul in care sunt expuse la aer, semintele isi pierd din aroma.

Asa ca, pentru un gust autentic, scoateti semintele din pastai doar inainte de a le folosi. Pot fi gatite exact asa cum le-ati scos sau le puteti marunti, zdrobi, dupa propriul plac.

Cardamomul este cunoscut inca din cele mai vechi timpuri pentru gustul sau unic si pentru beneficiile aduse sanatatii. In randurile de mai jos voi incerca sa va prezint cele mai importante contributii aduse sanatatii.

Este o sursa bogata de antioxidanti, are uleiuri volatile care pot fi folosite cu succes in combaterea afectiunilor de tip indigestie, constipatie sau alte probleme ale tractului digestiv.

Sa nu uitam ca este o sursa bogata de minerale, de tipul magneziu, calciu, potasiu, mangan. De asemenea, contine vitamine din complexul B (ideale pentru metabolism, musculatura, piele), vitamina C (pentru sistemul imunitar), fier.

In plus, previne aparitia cancerului de tip colorectal. Exista studii care au scos in evidenta faptul ca pentru combaterea cancerului colorectal, cardamomul a avut un rezultat pozitiv in circa 48% din cazuri. Ceea ce e foarte mult.

Beneficiile oferite de consumul cardamomului!

Chiar si sanatatea cardiovasculara va fi protejata. Ritmul cardiac poate fi controlat, la fel si hipertensiunea arteriala. De asemenea, cresterea lipidelor poate fi scazuta, nivelul de colesterol. Sanatatea inimii si a sistemului circulator este imbunatatita.

Este un anti-depresiv natural, putand fi folosit cu succes in aromoterapie. Bolile pulmonare sau gastro-intestinale pot fi prevenite. Cardamomul fiind ideal pentru aciditate, crampe, flatulenta. Durerile musculare si articulare pot fi combatute cu succes printr-un consum al semintelor de cardamom.

Poate fi folosit cu succes si impotriva infectiilor, adica are proprietati antimicrobiene. Sa nu va surprinda faptul ca puteti folosi cardamom pentru a avea dinti mai sanatosi sau pentru a ne recastiga sanatatea florei intestinale.

Asa cum ati observat, beneficiile oferite de acest condiment sunt numeroase si diversificate. Ar trebui sa ne gandim serios sa-i acordam o sansa acestui condiment “minune”, chiar daca nu este ceva specific tarii noastre.

Trebuie sa intelegem ca cel mai important, pentru o viata sanatoasa si o silueta de invidiat, este sa fim echilibrati, diversificati. Asta inseamna si sa-i oferim corpului nostru tot ce e mai bun si sanatos din alimente.

Iar cardamomul ne-a demonstrat ca poate fi un condiment care nu doar ca va da gust mancarii, dar poate fi folosit in orice fel de preparat, de la carne si pana la deserturi sau cafea.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *