Astazi discutam despre toxiinfectii alimentare. Ce trebuie sa stim?

By on July 17, 2018
toxiinfectii alimentare

Ne bucuram de temperaturi ridicate, specifice sezonului estival. Zilele acestea voi incerca sa va atrag atentia asupra catorva aspecte specifice acestei perioade.

Suntem in luna concediilor si ne bucuram de timpul liber, pe care alegem fie sa-l petrecem in familie, fie alaturi de aceasta in vacante, concedii.

Uneori insa, tocmai aceasta vacanta ne predispune la anumite probleme de sanatate grave.

Riscam sa facem toxiinfectii alimentare pentru ca nu suntem tot timpul atenti la alimentele pe care le consumam.

Trebuie sa invatam ca fiecare alegere alimentara pe care o facem ne poate dicta starea generala, in bine sau in rau.

Ce sunt toxiinfectiile alimentare si cum apar?

Toxiinfectia alimentara apare atunci cand sistemul nostru digestiv este “infectat” cu anumiti paraziti, bacterii, organisme periculoase.

Caldura, umiditatea, contribuie la dezvoltarea in mod excesiv a acestor organisme, care ajunse in sistemul nostru digestiv ne pot pune in pericol starea generala de sanatate.

Cand am consumat alimente care au fost infestate, corpul nostru incepe sa lupte cu acesti intrusi. Si astfel, apare febra, starile de greata, voma, diareea, ameteala, iritatiile, lipsa de energie, inflamarea anumitor zone ale corpului.

Ajungem chiar si sa paralizam, in cazul in care nivelul de toxicitate este foarte ridicat.

Este gresita credinta populara conform careia doar anumite alimente pot produce astfel de probleme ale tractului digestiv.

Chiar si un mar sau un ardei poate fi infectat. Adica si alimentele sanatoase, care-ti “vorbesc” de la sine despre cat de proaspete sunt, chiar si acestea pot fi cu probleme.

Fie sunt stropite cu anumite substante, fie sunt depozitate necorespunzator, fie nu sunt spalate. Pot exista o multime de factori care sa contamineze chiar si fructele sau legumele.

Toxiinfectii alimentare: cauze, simptome

Carnea este in topul alimentelor care produc toxiinfectii alimentare. De cele mai multe ori carnea nu este depozitata corect si din acest motiv ajungem sa avem probleme de sanatate.

Trebuie sa fim foarte atenti de unde consumam carne. Cum este depozitata, cum este gatita, sunt factorii care ne pot ruina concediul.

Alegeti locurile in care mananca tot timpul foarte multe persoane. De regula in astfel de locatii, fiind rulaj, carnea nu sta prea mult timp depozitata necorespunzator.

Puneti-va tot timpul cateva semne de intrebare si evitati sa mancati din locuri care par dubioase. Chiar daca mirosul carnii este ademenitor.

Despre tot ce tine de conserve sau peste nici nu mai merita sa discutam. Conservele consumate fara sa fie depozitate corect sau dupa ce a trecut mai mult timp de cand au fost deschise, sunt foarte periculoase.

Pentru unele persoane toxiinfectiile alimentare sunt usoare, pentru unii insa se complica si ajung chiar si la spital.

Daca nu aveti posibilitatea sa ajungeti la un medic si sa beneficiati de un tratament de specialitate, atunci puteti incerca cateva “trucuri” pentru a depasi cu bine aceasta perioada.

Ce trebuie sa facem?!

Hidratati-va cat mai bine. Pentru ca fie veti vomita, fie veti avea diaree, corpul este privat de lichide. Beti cat mai multa apa, ceaiuri naturale (musetel, menta, echinacea, sunatoare), apa infuzata cu legume sau verdeturi, sucuri naturale din fructe.

Apa calduta cu zeama de lamaie este de asemenea foarte utila pentru ca ne ajuta sa ne curatam sistemul digestiv.

Nu va hazardati sa mancati mult si greu, chiar si dupa ce ati scapat de cele mai rele simptome.

Incercati sa mancati alimente usoare, care sa te ajute sa iti mentii cat mai mult timp starea de bine. Painea prajita, supele din legume, legumele gatite la abur sau pe grill, salatele. Aceste alimente va ajuta sa va reveniti incet-incet si sa treceti peste toxiinfectia alimentara.

Toxiinfectiile alimentare pot fi facute si acasa, nu doar atunci cand suntem in vacanta si nu suntem siguri de ceea ce consumam.

Pentru a preveni aceste probleme, invatati sa consumati tot timpul mancarea proaspat gatita, chiar de voi. Spalati bine toate alimentele pe care le consumati, gatiti sanatos, nu cumparati decat din locuri sigure.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *