Alergiile provocate de alimente ne pot pune viata in pericol

By on April 13, 2018
alergiile si alimentele de risc

Alergiile sunt la ordinea zilei, in secolul in care traim. Tot mai multe persoane dezvolta alergii tocmai la cele mai comune alimente, care (teoretic) ar trebui consumate zilnic (fara nicio problema).

Astazi vom afla impreuna care sunt aceste alimente si de ce trebuie sa avem mare grija atunci cand le consumam. Cum putem scapa de aceste probleme de sanatate si ce trebuie sa facem in cazul unei reactii alergice?!

Reactia alergica la aceste alimente poate fi chiar socul anafilactic, asa ca trebuie sa avem mare grija.

Socul anafilactic sau anafilaxia este o reactie alergica severa, care poate aparea in cateva secunde sau minute din momentul in care ne-am expus la factorul alergen (aliment, medicament, intepaturi ale unor insecte – cum ar fi o albina sau un paianjen).

Solutia este epinefrina, injectata imediat. Daca nu, riscam chiar pierderea constiintei sau … moartea. Pentru a nu ajunge aici trebuie sa evitam alimentele care ne produc alergia.

Stiu ca este foarte greu, dar decat sa ne punem constant viata in pericol, mai bine prevenim.

Alimentele care trebuie evitate pentru a preveni alergiile

Asa cum ati vazut probabil si prin filme, unele fructe oleaginoase produc destul de multe alergii. Din aceasta categorie, cele mai “periculoase” sunt nucile si arahidele. Arahidele sunt interzise in unele tari din lume in scoli sau in general copiilor (in SUA 2% din populatie este alergica la arahide). De obicei aceasta alergie apare inca din primii ani de viata, de la prima “gustare”. Dar poate aparea si la maturitate.

La fel ca si arahidele, nucile provoaca numeroase alergii. Unele dintre acestea putand fi chiar fatale. Aveti mare grija si la pecan, migdale, alune sau alte fructe cu coaja lemnoasa, deoarece puteti dezvolta alergii si la acestea.

O alta categorie alimentara care produce numeroase alergii este graul. Acesta este extrem de periculos pentru ca in jurul nostru avem foarte multe alimente care contin grau. In cazul in care nu stiati deja, pana si berea sau ketchup-ul pot contine grau, dar si unele produse cosmetice. Uneori alergia la grau este confundata cu boala celiaca, care este provocata de fapt de intoleranta la gluten. Aveti mare grija sa fiti diagnosticat corect.

Aveti mare grija si la urmatoarele categorii alimentare

A venit randul celebrului lapte si a oualor. Proteinele din laptele de vaca fiind responsabile la multe alergii in randul copiilor. Ouale sunt de asemenea un aliment la care nu-ti doresti sa dezvolti alergie, pentru ca este greu de evitat. Se regasesc in numeroase produse alimentare si trebuie sa fii foarte atent orice consumi.

Pestele si crustaceele sunt de asemenea categorii alimentare care produc alergii. Aveti foarte mare grija sa nu le excludeti pe toate. Uneori un anumit tip de peste poate provoca alergii, in timp ce altul poate fi inofensiv.

Pana si mult promovata soia provoaca multe reactii alergice in ultimii ani. Tot mai des aceste afectiuni apar in randul oamenilor, atat de la varste fragede, cat si la persoanele adulte.

Cu alergiile provocate de alimente nu este de jucat. Trebuie sa fim foarte atenti ce consumam si sa invatam care sunt alimentele care ne fac rau, astfel incat sa le evitam.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *